A bicskei otthon egykori nevelője szerint sokan próbálták eltussolni, hogy az igazgató pedofil, aki gyerekeket bántalmaz

2024. március 1. – 09:28

Másolás

Vágólapra másolva

Mindent elkövetett a bicskei gyermekotthon egykori igazgatója, a pedofil bűncselekmények miatt elítélt Vásárhelyi János, hogy külső szemlélő számára úgy tűnjön, az ország egyik legjobb gyerekvédelmi intézményét irányítja. A parkosított, jól felszerelt otthonban azután is rendszeresek voltak a gyerekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények, hogy a dolgozók közül többen is értesültek ezekről. Egy részük hárította az igazgató felelősségét, többen viszont a gyerekek mellé álltak.

A leleplezésben kulcsszerepet vállaló Bárnai Árpád 2006 és 2011 közt dolgozott Bicskén, és általános tapasztalatairól is részletesen beszélt a 444-nek adott hosszú interjúban. A beszélgetésből nemcsak az derül ki, hogy 2010-ben, egy közös foglalkozás után, egy akkor körülbelül 12 éves fiú mondta el neki elsőként, hogy Vásárhelyi belenyúlt a nadrágjába, de az is, hogy később egyre több gyerek tudta meg, hogy Bárnaiban és néhány elhivatott kollégájában meg lehet bízni, és nyíltan lehet nekik beszélni.

Bár az interjúban részletesen felidézik az ügy napvilágra kerülésének körülményeit, ezeknél lényegesen összetettebb kép rajzolódik ki arról, hogy miként teremtett manipulatív közeget az igazgató az otthon lakói és nevelői számára, akiknek problémáit minden eszközzel igyekezett elrejteni a külvilág elől.

A volt nevelő szerint Vásárhelyi János nem arra törekedett, hogy a pszichés és életvezetési problémákkal küzdő gyerekek számára valódi megoldásokat kínáljon az otthon, hanem arra, hogy az ott zajló rendezvényekre belátogatók, illetve senki más se értesüljön arról, hogy a fiatalok dohányoznak, többeknek alkoholproblémái vannak, illetve szerhasználattal próbálják elnyomni a szorongásaikat.

A bicskei gyerekotthonból éppen a pedofil-ügy feltárásáért és a gyerekek megvédésért tett lépései miatt eltávolított Bárnai Árpád által elmondottakból a gyerekvédelmi rendszer korabeli általános működési zavarairól is pontosabb kép rajzolódik ki a beszélgetésben.

Korábban kiderült, hogy az első vizsgálat során meg sem kérdezték az otthonban dolgozó nevelőket és az ott lakó gyerekeket, egy áldozat szerint pedig már 1990-ben is nyílt titok volt, hogy az igazgató pedofil.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!