A gyerekeket és a nevelőket meg sem kérdezték, mikor először vizsgálat indult a bicskei otthon igazgatója ellen

2024. február 23. – 07:46

A gyerekeket és a nevelőket meg sem kérdezték, mikor először vizsgálat indult a bicskei otthon igazgatója ellen
A bicskei Kossuth Zsuzsanna Gyermekotthon – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Évekkel korábban kiderülhetett volna, hogy az igazgató V. János bántalmazza a bicskei gyermekotthon lakóit, hiszen már 2011-ben befutottak az első jelzések az akkor még Tarlós István vezette fővároshoz. Vizsgálat is indult ezek miatt, ám azt hamarosan lezárták, és a rendőrségi nyomozás sem állapította meg minden kétséget kizáróan, hogy valóban bűncselekmény történt az otthonban, írja a Fővárosi Önkormányzat mostani belső vizsgálatának befejezése után készített jelentés nyomán a Népszava.

A lap hosszú cikkéből kiderül, hogy az első bejelentéseket komolyan vették, majd szakértők bevonásával indítottak vizsgálatot a bicskei otthonban. Mint a jelentésben fogalmaznak, kifejezetten próbálták előremozdítani az ügy kivizsgálását, ugyanakkor a mostani vizsgálat fényt derített arra is, hogy a korai bejelentést tevő nevelőket nem kérdezték meg, az érintett gyerekek szavahihetőségét pedig kétségbe vonták.

Akkoriban Csókay László volt a főváros gyermekvédelmi osztályának vezetője, és mint a napokban kiderült, felettese Pölöskei Gáborné főosztályvezető, Áder János testvére volt. Csókay egy e heti interjúban azt mondta, hogy a főváros egyáltalán nem vizsgálódott az előző évtized elején, hanem feljelentést tettek a rendőrségen. Ő mostanáig a Pázmányon tanított gyermekvédelmet, de az egyetem azonnali hatállyal megszüntette a szerződését az ügyben tett kijelentései miatt.

Amikor az osztályvezető és szakreferense találkozott a bicskei gyermekotthon négy igazgatóhelyettese közül hárommal, ők egyértelműen kiálltak az igazgató mellett, és elítélték a vele szemben indított támadást. A főváros mostani jelentésében szerepel az is, hogy az igazgatóhelyettesek úgy fogalmaztak, V. Jánosnak van egy sajátos gesztusnyelve, megérinti, megsimogatja a gyerekeket, de ezt ő szakmailag indokoltnak és természetesnek tekinti, mert szerinte a gyerekek szeretetigényének kielégítését szolgálja.

A találkozót követően az osztályvezető döntött a rendőrségi feljelentésről, ugyanakkor nem indított fegyelmi eljárást V. Jánossal szemben, hanem szabadságra küldte őt. Egy héttel ezután a főosztályvezető, akinek neve ugyan ki van takarva a jelentésből, de a Népszava közvetkeztetése szerint a Áder János későbbi köztársasági elnök testvéréről, Pölöskei Gábornéról van szó, arról tájékoztatta a főjegyzőt, hogy az otthon igazgatójára vonatkozó közérdekű bejelentés alapján a gondozottak sérelmére elkövetett bűncselekmény gyanúja is felmerül.

Amikor évekkel az első bejelentések után újabbak érkeztek a bicskei gyermekotthonban történekről, már nem a főváros, hanem az állam kezelésében állt az intézmény. Az akkori nyomozás során bebizonyosodott, hogy valóban pedofil bűncselekmények történtek, majd az igazgatót és helyettesét, K. Endrét elítélték, de utóbbinak kegyelmet adott Novák Katalin államfő, aki ezért a közelmúltban le is mondott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!