Egy korai áldozata szerint már 1990-ben is nyílt titok volt a bicskei gyermekotthon igazgatójának pedofíliája

2024. február 27. – 15:02

Másolás

Vágólapra másolva

A bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának újabb áldozata állt elő kedden, aki elmondása szerint az eddig ismert ügyeknél jóval korábban, 1990-ben, azaz a volt igazgató kinevezése után nem sokkal vált áldozattá. Állítása szerint már akkor is mindenki tudta az intézményben, hogy Vásárhelyi János zaklatja a rá bízott gyerekeket, és konkrétan őt is zaklatta a volt igazgató – írja a Szabad Európa.

A névtelenséget kérő, a lap által Balázsnak nevezett áldozat elmondása szerint 13 éves volt, amikor 1990-ben bekerült a gyermekotthonba, amelynek akkoriban kifejezetten jó híre volt. Vásárhelyi Jánost nem sokkal ez előtt nevezték ki az intézmény élére, Balázs pedig elmondása szerint hamar megtudta, hogy „János bácsival vigyázni kell, mert buzi”, mert ez az infó közszájon forgott az intézményben.

Mint mondta, az otthonban is balhés gyerek volt, emiatt pedig hamarosan közelebbi ismertségbe került a volt igazgatóval, aki az esetek többségében segített nekik kimászni akár rendőrségi ügyekből is. Ezután történt az, hogy az igazgató egyszer levitte őt az irodája mellett lakórészbe, majd azt mondta neki, hogy fürödjön meg, és rázárta a lakást. Amikor visszatért, elkezdte őt fogdosni, és arra kérte, hogy ő is tegyen így. Az igazgató nem erőszakolta meg, de amikor összehúzta magát, elkezdte őt ölelgetni. Ezután végül elhagyhatta a lakást.

Balázs arról is beszélt a lapnak, hogy nyilvános jelei is voltak annak, hogy valami nem oké, többek közt az is, hogy az alsógatyájukba rejtett cigit az otthon nevelői sosem találták meg, az igazgató elől azonban természetesen ez a trükk nem működött. Ha cigit talált, akkor a fülénél fogva emelte fel a gyerekeket, aztán mindkét oldalról egyszerre felpofozta őket. Egy ilyen esetet egy nevelő is meglátott, és nem is akart elmenni, de a volt igazgató végül elküldte őt. Az áldozat hozzátette, ezeket a pofonokat akkor még ők is igazságosnak érezték.

A beszámoló szerint az igazgatót egyébként mindenki szerette, egyrészt mert mindenkihez volt egy kedves szava, másrészt pedig mert mindig kihúzta őket a slamasztikából, de a fiúk ettől még tudták, hogy vigyázniuk kell vele. Balázs a lapnak azt mondta, az abúzusról még a bentlakókkal sem beszélt soha, ezért nem tudja, ki lehetett még közvetlen áldozata a volt igazgatónak. A saját életére komoly hatása volt az egésznek, pláne azután, hogy az exigazgató ügye 2016-ban kibukott, néhány éve pedig egy másik traumája után terápiára ment, hogy feldolgozza a történteket.

A bicskei gyermekotthon volt igazgatójának ügyével kapcsolatban az utóbbi időben gyakran merült fel, hogy azért kaphatott több kitüntetést, és maradhatott ennyi ideig a gyermekotthon élén, mert sokáig nem lehetett tudni, hogy mit tesz a gyerekekkel. A nyilvánosság 2016-ban, az RTL Házon kívül című műsorából értesült az igazgató egy évtizede tartó bűncselekményeiről, amelyet öt évig még azután is folytatni tudott, hogy az első bejelentések 2011-ben a hatóság tudomására jutottak. Balázs szavai alapján viszont a volt igazgató már jóval korábban is zaklatta a rá bízott gyerekeket.

Gál András, aki a bántalmazott fiatalokat a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatójának perében képviselte, a Telexnek azt mondta, már a bíróságon büdös volt az ügy. Novák Katalin köztársasági elnök bele is bukott, miután kiderült, hogy a pápalátogatás ürügyén elnöki kegyelemben részesítette a gyermekotthon igazgatóhelyettesét, aki zsarolással kényszerítette az otthon több lakóját, hogy vonják vissza a pedofil igazgató ellen tett vallomásukat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!