Benedek Ágota könyve miatt is bírságot kapott a Libri, valószínűleg az „öncélú szexualitása” miatt

2024. február 29. – 07:48

Másolás

Vágólapra másolva

Ezúttal már felnőtteknek szóló könyv miatt is bírságolt a kormányhivatal, az érintett kiadványok között volt Benedek Ágota Állva maszturbálok – Szorongásnapló című könyve is, amelyben azonban sem a homoszexualitásról, sem a nemváltásról nem esik szó, írja a Magyar Narancs.

A lap megkeresésére a Libri megerősítette, hogy a Pest Vármegyei Kormányhivatal tavaly decemberben 500 000 forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a cégre. A fogyasztóvédelmi ellenőrzéssel érintett kiadványok Kurimay Anita: Meleg Budapest; Bella Mackie: Hogyan öld meg a családod; Benedek Ágota: Állva maszturbálok – Szorongásnapló; Mame: TharnType Story 1-5. – Gyűlöletből szerelem; Bacteria: A tale of the thousand stars 2. Megszámolok veled ezer csillagot; Bitter Sweet: Sotus Extra – Igaz szerelmünk története; Warren Ellis: Transmetropolitan – A teljes gyűjtemény 2. voltak.

Az érintett könyvek közül Benedek Ágota Állva maszturbálok című kötetének büntetése azért különösen érdekes, mert nincs jelen benne a törvény által említett homoszexualitás vagy a nemváltoztatás megjelenítése. Feltételezhetően tehát „a szexualitás öncélú ábrázolása” miatt érkezett a büntetés. Márpedig a Libri Kiadó által megjelentetett kötet a könyvesbolt ajánlott könyveinek kiemelt polcán kapott helyet, amit a reklámtörvényben foglaltakkal találtak összeegyeztethetetlennek.

A Magyar Narancs megkereste Benedek Ágotát is az ügyben, aki azt mondta: „Azt hiszem, nem tudom már több dologgal kommentálni ezt az ügyet, mint eddig:

lehangoló és abszurd, hogy megint arról beszélgetünk, hogy egy könyv, az én könyvem ajánlása büntetést von maga után. És hát igaz, ami igaz: hiszek az öncélú szexualitásban! Éles gesztus, hogy felfigyeltek rá!”

A fogyasztóvédelmi hivatal tavaly 12 millió forintra bírságolta a Líra könyváruházat amiatt, mert nem fóliázták le a Heartstopper című ifjúsági regényeket. A jogszabály szerint ha egy könyvesbolt 200 méteres körzetében van oktatási vagy vallási intézmény, akkor abban semmilyen LMBTQ-érintettségű könyvet nem lehet árusítani, se ifjúságit, se felnőtteknek szólót, még befóliázva sem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!