Reagált az író, akinek LMBTQ-karaktereket szerepeltető könyve miatt 12 milliós bírságot kapott a Líra

2023. július 20. – 17:10

Másolás

Vágólapra másolva

Alice Oseman brit írónő Instagramon reagált arra, hogy könyveinek forgalmazása miatt 12 milliós fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Líra könyvesbolthálózat fenntartójára a Fővárosi Kormányhivatal – vette észre a Hvg.

A melegellenes törvény alapján kiszabott rekordbírságot a Heartstopper – Fülig Beléd Zúgtam (Szívdobbanás) című ifjúsági sorozat fólia nélküli árusítása miatt kapta a Líra. A határozat szerint a könyvek „homoszexualitást jelenítenek meg”, mégis a „gyermeknek szóló, ifjúsági irodalom körébe sorolt könyvek között helyezték ki azokat és forgalmazásuk sem zárt csomagolásban történt”.

Oseman posztja szerint nagyon szomorú és dühös, hogy ez megtörténhet.

„A queer fiatalok megérdemlik, hogy viszontlássák magukat az irodalmi művekben. A queerség nem helytelen a gyermekek számára. Szeretetemet küldöm mindenkinek, aki ez ellen küzd és támogatja a queer könyveket”

– írta. A reakció Insta-sztoriba került, és már eltűnt, de a Pinknews lementette, itt megtekinthető eredetiben.

A hatóságok idén nyáron kezdték el a gyakorlatban érvényesíteni a több mint egy éves jogszabályt, és bírságolni a kiadókat a fóliázatlan, „homoszexualitást megjelenítő” könyvek miatt. A Libri – melynek nemrég szerezte meg 100 százalékos tulajdonrészét a kormánybarát elitképző MCC – már tavasszal elkezdte a kínálatát átnézni, majd az érintett részét fóliázni, sőt: úgy tudjuk, most már arról is szó van, hogy a jogszabálynak való megfelelés érdekében a templomok és iskolák 200 méteres körzetében található boltjaikból teljesen eltávolítják az érintett könyveket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!