12 milliós bírságot kapott a Líra egy le nem fóliázott, „homoszexualitást megjelenítő” könyv miatt

2023. július 13. – 16:46

Másolás

Vágólapra másolva

12 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Fővárosi Kormányhivatal a Líra könyvesbolt-hálózat fenntartójára – derül ki a csütörtök délután az MTI-ben megjelent közleményből.

A kormányhivatal azt vizsgálta, milyenek „a forgalmazási körülményei” a Líra Kiskereskedelmi Kft. boltjaiban a Heartstopper – Fülig Beléd Zúgtam (Szívdobbanás) című kiadványnak – vagyis hogy a cég megfelel-e az LMBTQ-ellenes törvény és annak végrehajtási rendeletében rögzített kívánalmaknak. A hatályos jogszabályok alapján az LMBTQ-témával bármilyen szinten foglalkozó könyveket le kell fóliázni, és nem kerülhetnek az ifjúsági könyvek közé.

Sára Botond főispán hivatalának közleménye szerint a vizsgálat megállapította, hogy

„az érintett könyvek homoszexualitást jelenítenek meg, ennek ellenére a gyermeknek szóló, ifjúsági irodalom körébe sorolt könyvek között helyezték ki azokat, és forgalmazásuk sem zárt csomagolásban történt”.

Az elkövetett jogsértés miatt a kormányhivatal 12 000 000 Ft fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki és kötelezte a vállalkozást a jogszerű forgalmazás biztosítására. A gyermekek védelme érdekében Budapest Főváros Kormányhivatala minden esetben szigorúan fellép a jogszabályokat be nem tartó vállalkozásokkal szemben.

Elértük telefonon Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját, aki kérdésünkre azt mondta, a hír igaz, ma kapták kézhez a bírságról szóló értesítést, de még nem volt idejük részleteiben tanulmányozni.

„Minden rendelkezésünkre álló jogérvényesítési eszközt megpróbálunk igénybe venni a határozat ellen, ez valószínűleg a bírósági út lesz” – tette hozzá.

Kérdeztük, a drasztikus bírság miatt terveznek-e ezzel a szemmel végigmenni a kínálatukon, és lefóliázni bizonyos könyveket, de Nyáry erre azt mondta, még nem tudja, milyen intézkedések jönnek ezután. „A probléma az, hogy olyan általánosan fogalmaz a jogszabály, hogy nem végrehajtható, mindenki a hatósági gyakorlatból próbál következtetni” – magyarázta.

A törvényhez készült utasítás szövege szerint

„a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő, gyermekeknek szóló terméket kirakatban elhelyezni, közszemlére tenni tilos.” Ez alapján tehát bármely könyv miatt szankcionálhatnak, amelyben akár csak szerepel egy meleg vagy alternatív nemi identitású karakter, és gyerekek vagy tinédzserek a célközönsége.

A témáról bővebben is beszélgettünk Nyáry Krisztiánnal pár hete, amikor hosszú lapítás után a hatóságok elkezdték a gyakorlatban érvényesíteni a jogszabályt, és bírságolni a kiadókat. A vetélytárs Libri – melynek nemrég szerezte meg 100 százalékos tulajdonrészét a kormánybarát elitképző MCC – már tavasszal, egy a mostaninál kisebb összegű fogyasztóvédelmi bírság után elkezdte a kínálatát átnézni, majd az érintett részét fóliázni.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!