Tarlós István: Hülyeség volt kitüntetni a bicskei gyermekotthon igazgatóját

2024. február 28. – 22:00

Másolás

Vágólapra másolva

Tarlós István volt az ATV szerda esti vendége, a korábbi főpolgármestert arról kérdezték az Egyenes beszédben, hogyan kaphatott kitüntetést 2015-ben a fővárostól V. János, a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatója.

Tarlós az adásban azt mondta, hülyeség volt kitüntetni az igazgatót. Tarlós szerint ez nem egy jelentős fővárosi kitüntetés volt, ezért a közgyűlés tagjai valószínűleg nem olvasták végig mind a 25 díjra felterjesztett nevet. Így mehetett át szerinte az igazgató neve is a korábbi főpolgármester szerint, és ezért volt ez felelőtlen döntés akkor a főváros részéről.

Tarlós szerint korábban, amikor még a fővároshoz tartozott a bicskei intézmény, feljelentést tettek a bicskei gyermekotthon ügyében a rendőrségen, amit 2012-ben le is zártak. A korábbi főpolgármester szerint ezért nem volt jogi akadálya annak, hogy 2015-ben kitüntessék az igazgatót. 2019-ben viszont már azt ígérte Tarlós, hogyha főpolgármester marad, visszavonják a díjat.

Arról korábban írtunk, hogy ezen a 2015-ös szavazáson Karácsony Gergely még Zugló polgármestereként szintén megszavazta V. János kitüntetését. Karácsony azért indít most mégis vizsgálatot, hogy kiderüljön, hogyan merülhetett fel egyáltalán a kitüntetésre felterjesztett emberek között az igazgató neve.

A Telex birtokába került dokumentumok alapján korábban már mi is írtunk arról, hogy 2011-ben a bicskei intézmény két dolgozója bejelentést tett a fővárosi önkormányzat osztályvezetője és jogi szakreferense előtt. Majdnem két héttel később Csomós Miklós akkori főpolgármester-helyettes bejelentést tett az ügyben az Országos Rendőr-főkapitányságon. A rendőrség nyomozást indított, de 2012 közepén megszüntették a nyomozást arra való hivatkozással, hogy nem megállapítható a bűncselekmény elkövetése.

Az ombudsman ezután megvizsgálta az ügyet, és arra jutott, hogy az eljárás során a rendőrök több visszásságot, mulasztást követtek el, és sérült a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való alapjoga. Ez a jelentés 2013 óta nyilvános, és például olyanok szerepelnek benne, hogy sértette a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való alapjogát az, hogy a gyámhivatal gyámul az igazgatóhelyettest (a később elnöki kegyelemmel szabadult K. Endrét) rendelte. Az igazgatóhelyettes ugyanis „hosszú évek óta munkakapcsolatban állt a gyanúsított igazgatóval, neki volt alárendelve. Így az alárendeltség miatt azonban nem volt kizárható az érdekellentét a gyermekek és a törvényes képviseletüket ellátó személy között” – írta Szabó Máté ombudsman.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!