A fideszes Bánki Erik kifelejtett 57 milliót a vagyonnyilatkozatából

2024. február 28. – 13:38

A fideszes Bánki Erik kifelejtett 57 milliót a vagyonnyilatkozatából
Bánki Erik, a Fidesz képviselője interpellál az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. február 26-án – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Bánki Erik 57 millió Ft – nyilvánosan is kimutatott – osztalékot felejtett ki – 2023-as vagyonnyilatkozatából, írja a K-Monitor. A képviselő a papíron golyóstollal kitöltött nyilatkozatban 4 céget sorolt fel, de mindegyikhez azt ikszelte be, hogy onnan jövedelme nem származott. Az első ezek közül a Pannon PR 2020 Kft., volt, ennek kapcsán a lap február 21-én megkereste a Mentelmi Bizottságot, ahonnan Hargitai Jánostól, a bizottság fideszes elnökétől választ is kaptak:


„Felhívtam Bánki Erik képviselőt, hogy nyilatkozzon a kezdeményezéssel kapcsolatosan, vagy javítsa ki a kezdeményezésben kifogásolt adatokat, amennyiben a kezdeményezést alaposnak találja. Bánki Erik országgyűlési képviselő 2024. február 23-án személyesen megjelent a Mentelmi Bizottság titkárságán, és megfelelően dokumentált módon javítást végzett.”

Forrás: Országgyűlés Forrás: Országgyűlés
Forrás: Országgyűlés

A hatályos szabályok szerint a hasonló ügyben érintett politikusok mindenféle következmény, szankció nélkül átírhatják az ilyen adatokat, ez a rendszer a lap szerint aligha riasztja el a politikusokat attól, hogy valótlan adatokat közöljenek, akár jelentős jövedelmeket eltitkolva.

Bánki Erik a 133 négyzetméteres római-parti lakását éveken át kihagyta a vagyonnyilatkozatából, amikor a kifelejtett ingatlanjáról érdeklődött a Direkt36, azt mondta: szándékosan nem tüntette azt fel, mert nem személyesen ő, hanem cégei birtokolják. Ugyanezen az alapon nem írta be nyilatkozataiba a romániai cégein keresztül szerzett több mint 100 hektárnyi földjét és ezeknek a cégeknek a több százmilliós köztartozásait sem. 2022-ben beadott nyilatkozatában két cégét kihagyta, majd pár órával azután, hogy ezt megírta az Mfor.hu, Bánki úgy reagált, hogy az egyik cég esetében valóban tévedés történt.

A vagyonnyilatkozati papírok értelmezése, kitöltése Fazekas Sándor egykori agrárminiszternek is gondot okozott, pár hete másodszor is javítania kellett 2023-as vagyonnyilatkozatát, mert sem a céges osztalékból származó, sem a kuratóriumi tagsága után járó bevételeit nem tüntette fel abban. A hiányosságot akkor is a K-Monitor vette észre. Miután jelezték is az Országgyűlés mentelmi bizottságának, a fideszes országgyűlési képviselő beírta a 9 milliós osztalékot, egy másik helyen pedig jelezte, hogy kuratóriumi tagként 1 és 5 millió forint közötti bevétele van.

Először ott hibázott Fazekas Sándor, hogy 2,1 forint készpénzt vallott be vagyonnyilatkozatában. Az elírás miatt elnézést kért, a javított verzióban a 2,1 forint mellett már az szerepel, hogy „millió”.

A magyar vagyonnyilatkozati rendszert évtizedek óta bírálják az átláthatóságért küzdő civil szervezetek, a fő probléma az, hogy a képviselők lényegében következmények nélkül írhatnak be bármit a dokumentumba. A nyilatkozatokat nem ellenőrzi automatikusan semmilyen hatóság, és a kormánytagok, képviselők, közjogi méltóságok családtagjainak nyilatkozata sem nyilvános, így azok anyagi helyzetéről sem kaphatunk valós képet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!