Fazekas Sándor megint javította a vagyonnyilatkozatát, be kellett írnia pár kifelejtett milliót

2024. február 15. – 19:01

Másolás

Vágólapra másolva

Fazekas Sándor egykori agrárminiszternek másodszor is javítania kellett 2023-as vagyonnyilatkozatát, mert sem a céges osztalékból származó, sem a kuratóriumi tagsága után járó bevételeit nem tüntette fel abban. A hiányosságot a K-Monitor vette észre. Jelezték is az Országgyűlés mentelmi bizottságának, aminek nyomán a fidesszes országgyűlési képviselő beírta a 9 milliós osztalékot, egy másik helyen pedig jelezte, hogy kuratóriumi tagként 1 és 5 millió forint közötti bevétele van. Az Országgyűlés honlapján már a javított verzió szerepel.

Fazekas Sándor képviselőként jelenleg bruttó 2 166 217 forintot keres, az Állatorvosi Egyetem alapítványának kuratóriumától 1,5 millió forintos tiszteletdíjat kap, emellett a cégéből is jutott neki 9 millió forint osztalék 2023-ban.

Először ott hibázott Fazekas Sándor, hogy 2,1 forint készpénzt vallott be vagyonnyilatkozatában. Az elírás miatt elnézést kért, a javított verzióban a 2,1 forint mellett már az szerepel, hogy „millió”.

A közpénzek átlátható felhasználásáért és a korrupció visszaszorításáért kampányoló civil szervezet szerint Fazekas Sándor esete is csak azt bizonyítja, hogy nincs semmiféle következménye, ha valaki hiányos vagy hibás vagyonnyilatkozatot ad le. „A jelenlegi rendszert Orbán Viktor Brüsszelben Európa legszigorúbbikának nevezte, de annak, hogy Fazekas kétszer is valótlan adatokat tartalmazó nyilatkozatot adott le, semmiféle következménye sincs. Az uniós nyomásra kikényszerített új korrupcióellenes stratégia azonban előirányozza a szankciók beiktatását” – írta a K-Monitor.

A magyar vagyonnyilatkozati rendszert évtizedek óta bírálják az átláthatóságért küzdő civil szervezetek, a fő probléma az, hogy a képviselők lényegében következmények nélkül írhatnak be bármit a dokumentumba. A nyilatkozatokat nem ellenőrzi automatikusan semmilyen hatóság, és a kormánytagok, képviselők, közjogi méltóságok családtagjainak nyilatkozata sem nyilvános, így azok anyagi helyzetéről sem kaphatunk valós képet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!