Nem tudni, mennyit költöttek az OPNI helyén épülő elitiskolára, ahol nyolc év múlva talán elindul az oktatás

2024. február 27. – 15:45

Másolás

Vágólapra másolva

Bő három évvel azután, hogy kiderült, nemzetközi iskola nyílhat az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) helyén és szűk kettővel azután, hogy a kormány kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította a projektet, még mindig csak hallomásból lehet tudni arról, hogy talán majd 2032-ben kezdődhet el ott a tanítás. Az iskola létesítésével megbízott Közép-európai Oktatási Alapítvány állítása szerint azt sem tudja, hogy mennyit költött el eddig a projektre – írja a hvg.hu.

A lap felidézte, hogy Magyar Levente külügyi államtitkár, az alapítvány kuratóriumi elnöke 2020-ban azt nyilatkozta, hogy 2023-ban szeretnék megnyitni a bentlakásos iskolát. Azt is hozzátette, hogy ez a céldátum ambiciózus, és csak akkor lehet tartani, ha minden jól alakul, beleértve ebbe a költségvetés helyzetét is. Ez láthatóan nem jött össze, pedig, mint az tavaly ősszel kiderült, a kormány 3,5 milliárd forintot is adott a projekt megvalósítására.

A lap postai levélben kereste meg a nehezen elérhető, nyilvános honlappal, telefonszámmal és emailcímmel sem rendelkező alapítványt, hogy érdeklődjön az ügyben, de ebből végül semmit nem tudtak meg. Az alapítvány állítása szerint nincs arra vonatkozó adatuk, magyarán nem tudják, hogy mennyi pénzt költöttek az OPNI épületére. Állítólag azt sem tudják, hogy mennyit érhet az épület vagy hogy mikor nyithat meg az iskola.

Az is kiderült, hogy nincsen telefonszámuk és honlapjuk sem, csak azt az emailcímet adták meg, amiről a postai megkeresésre is válaszoltak (eredetileg azért, hogy egy technikai részletre hivatkozva visszautasítsák azt).

A Közép-európai Oktatási Alapítványnak a lap szerint van egy cége is, a Közép-európai Oktatási Zrt., amelynek 2022-es beszámolója szerint nulla fős az állománya, az ötmillió forintos tőkéből pedig 18 ezer forintot költöttek el egy év alatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!