Kiemelt beruházássá tette a kormány az OPNI helyén nyíló nemzetközi iskolát

2022. április 20. – 17:37

Kiemelt beruházássá tette a kormány az OPNI helyén nyíló nemzetközi iskolát
Az egykori OPNI épülete 2013-ban – Fotó: Texaner / Wikimedia Commons

Másolás

Vágólapra másolva

Az már 2020 decemberében kiderült, hogy egy nemzetközi iskola nyílhat az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) helyén, most egy kormányrendelet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította a projektet – vette észre az Építészfórum.

Az egykori OPNI 2007-ben zárt be, a lipótmezei területe egy részét kapta meg a Közép-európai Oktatási Alapítvány, hogy ott közpénzből finanszírozott tandíjas középiskolát indítson. A 159/2022. számú rendelet az április 19-i Magyar Közlönyben jelent meg, és a kiemelt státusz mellett meghatározták benne a beruházásra vonatkozó sajátos beépítési szabályokat és egyedi építési követelményeket is.

A nemzetközi középiskola a tervek szerint 2023-ban nyithat meg. Az iskolába az egész régióból, elsősorban a visegrádi országokból várnak majd 14–18 éves diákokat. Az alapnyelve az angol lesz, de minden diák a saját nyelvén is tanulhat. A tandíjat a fenntartó alapítvány kuratóriuma állapítja meg dollárban vagy euróban, de az iskola ösztöndíjprogramot is indítana, így a kevésbé tehetős diákok tandíjmentességet kaphatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!