Az angol lesz az alapnyelv, és több országból is jönnek diákok az OPNI helyén létrejövő elit iskolába

2020. december 22. – 08:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nemzetközi, angol alapnyelvű középiskola nyílik meg 2023-ban az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) területén. Az iskolába a környező országokból várnak 14–18 éves diákokat – mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a TV2 Mokka című műsorában, ahol Varga Mihály pénzügyminiszter is vendég volt.

Az MTI tudósítása szerint Varga Mihály, aki a II. és III. kerület fideszes országgyűlési képviselője is, a műsorban azt mondta: az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) 13 évvel ezelőtti szétverése óriási bűn volt. Az OPNI-t 2007-ben a Gyurcsány-kormány szüntette meg a kórházi struktúraátalakítás jegyében, az ellátást különböző intézményekben folytatták. A több mint 130 éves intézményben 900 ember dolgozott, és körülbelül 850 fekvőbetegággyal működött. Az egykori OPNI az Országház után a második legnagyobb alapterületű épület Magyarországon, azóta üresen áll, bár már sok terv volt a felhasználására.

Mint a Telex is megírta: a kormány legutóbb arról döntött, hogy a 41 hektáros területen álló 39 ezer négyzetméteres épületet hosszú távon oktatási célokra hasznosítja. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek kell előkészítenie a Közép-európai Oktatási Alapítvány létrehozását és működését.

Arról, hogy milyen iskolát terveznek az őspark közepén álló, kastélyszerű épületben, Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára mondott néhény új információt:

  • a tervek szerint a középiskola 2023-ban nyílhat meg;
  • az egész régióból, elsősorban a visegrádi országokból jöhetnének ide tanulni 14-18 éves diákok;
  • a nemzetközi iskola alapnyelve az angol lesz, de minden diák a saját nyelvén is tanulhatna.

Az már korábban kiderült, hogy a fizetős iskola tandíját a fenntartó alapítvány kuratóriuma állapítja meg dollárban vagy euróban, de az iskola ösztöndíjprogramot is indít, így a kevésbé tehetős diákok tandíjmentességet kaphatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!