Tandíjas elit középiskola lesz az egykori lipótmezei pszichiátriai intézetben

2020. december 10. – 20:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A 2007-ben bezárt egykori lipótmezei Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) területének egy részét kapná meg a Közép-európai Oktatási Alapítvány közpénzből induló tandíjas középiskolája, írja a Hvg.hu. A jövő heti parlamenti szavazásokat előkészítő törvényalkotási bizottság javaslatából az is kiderül, hogy a gödöllői egyetemnek szánják az ottani királyi kastélyt.

A javaslat szerint a közérdekű vagyonkezelő alapítványként működő Közép-európai Oktatási Alapítvány kapja meg az egykori OPNI 18,3 hektáros részét. A hatalmas őspark közepén álló impozáns épületben egy elit középiskolát hoznak létre. A fizetős iskola tandíját a fenntartó alapítvány kuratóriuma állapítja meg dollárban vagy euróban. Az iskola ösztöndíjprogramot is indít, így a kevésbé tehetős diákok tandíjmentességet kaphatnak.

A törvényalkotási bizottság javaslata alapján két alapítványivá váló egyetem is kap ingatlanokat:

  • a veszprémi Pannon Egyetem megkapja a balatonalmádi Nereus Park Hotel állami üzletrészét,
  • a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem nevet felvevő eddigi gödöllői székhelyű Szent István Egyetem pedig az ottani Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. 84,2%-át a parkkal és a lovardával együtt.

A bizottság ugyanakkor azt a javaslatot nem támogatta, amely a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt a Lázár János felügyelte mezőhegyesi ménesbirtoknak adta volna oda.

Ezekről az ügyekről a jövő héten dönt a parlament.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!