Egyelőre úgy tűnik, hogy csak egyetlen kerületben lesz ellenzéki előválasztás

2024. február 24. – 16:36

Másolás

Vágólapra másolva

A Civil Választási Bizottság szombati tájékoztatása szerint február végén úgy tűnik, hogy mindössze egy helyen lesz biztosan előválasztás az egész országban: a főváros XII. kerületében, írja a Hvg.hu.

A Hegyvidéken, mint már megírtuk, nem indul újra Pokorni Zoltán, a Fidesz az alpolgármesterét, Fonti Krisztinát indítja helyette. A kerületben a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a társelnökét, Kovács Gergelyt indítja, aki képviselő a kerületben. Mellette a Momentumnak is van saját jelöltje, Farkas Csaba, Hegyvidék korábbi rendőrkapitánya, az LMP pedig korábbi elnökét, Kendernay Jánost indítja. A helyi civilek jelöltje Visi Piroska lesz, aki korábban a Pálinkás József-féle Új Világ Néppártnál politizált.

A Civil Választási Bizottság elnöke Magyar György ügyvéd szombaton azt mondta, hogy itt mind a négy jelölt hajlandó az előválasztásra, már csak néhány részletkérdést kell eldönteni. Például azt, hogy hogyan válasszák ki végül az egyetlen ellenzéki kihívót, felmerült a megszokott módszer (a jelöltek közül egyre lehet szavazni, és aki a legtöbb voksot kapja, az győz) mellett a preferenciális előválasztás bevetése. Ilyenkor a szavazók mindenkire voksolhatnak, de sorrendet kell felállítaniuk, és ha nincs meg rögtön az 50%+1 szavazattal az abszolút győztes, egy bonyolult számítás végén a legtöbbek által el nem utasított jelölt kerülhet ki végül győztesen.

A XII. kerület mellett a szintén fideszes fellegvárnak számító V. kerületben lehet még jó eséllyel ellenzéki előválasztás. Itt a fideszes Szentgyörgyvölgyi Péternek két ellenzéki kihívója van: Juhász Péter volt önkormányzati képviselő (róla itt írtunk legutóbb) és a volt MSZP-s Kovács Alex Gábor jelenlegi önkormányzati képviselő, aki civil jelöltként indul.

A harmadik helyszínen látszik a legkevesebb esély arra, hogy előválasztáson dőljön el a közös ellenzéki jelölt. Zuglóban Horváth Csaba elzárkózik az előválasztástól, míg a momentumos Rózsa András hajlana rá.

Bár felmerült, hogy a főváros XXI. és XXII. kerületében is lehetne ellenzéki előválasztást tartani, erre még nem kapott hivatalos megkeresést a CVB. Ahogy vidéki városok esetében sem, holott például egyetlen ellenzéki jelölttel nem lenne reménytelen a helyzet például Győrben vagy Debrecenben sem, hangzott el a tájékoztatójukon.

Magyar György szerint a június 9-i önkormányzati választások előtt, április elejére le kellene zárni az ellenzéki előválasztásokat, mert április 20-tól már kampányidőszak van, szerinte így március 8-ig el kell dönteni, hol tartsanak egyáltalán előválasztást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!