Sulyok Tamás: A jog alapvető értékeit szem előtt tartva tudom a köz javát szolgálni és a nemzet egységét kifejezni

2024. február 22. – 20:30

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz frakciója kihelyezett ülésén az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét, a 67 éves Sulyok Tamást jelölte köztársasági elnöknek. Sulyok minderre most egy rövid közleményben reagált.

„Az Alkotmánybíróság elnökeként ért a megtisztelő jelölés az államfői hivatal betöltésére. Ahogyan jogászként, úgy köztársasági elnökként is elsősorban a jog alapvető értékeit szem előtt tartva tudom a köz javát szolgálni és a nemzet egységét kifejezni. A köztársaságielnök-jelölést tisztelettel megköszönöm, a jelöltséget elfogadom” – írta közleményében az alkotmánybíró.

Kocsis Máté fideszes frakcióvezető szerint a jelenlegi helyzetben talán Sulyok Tamás tudja a legjobban kifejezni a nemzet egységét, amit az Alaptörvény is elvár a köztársasági elnöktől. Komoly jogász életút van mögötte, a Fidesz frakcióvezetője szerint személyesen és szakmailag is nagy tekintélyű, mindenki számára komolyan vehető embert jelölnek az államfői posztra.

Sulyok Tamás – Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Sulyok Tamás – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Sulyok a Szegedi Egyetem jogi karán diplomázott 1980-ban. Szakmai pályáját bírósági fogalmazóként kezdte a Csongrád Megyei Bíróságon. Miután 1982-ben jogi szakvizsgát tett, előbb jogtanácsosként dolgozott, majd a rendszerváltás után ügyvédként helyezkedett el. 1998 és 2002 között ő látta el a szegedi önkormányzat jogi képviseletét a fideszes Bartha László polgármesteri ideje alatt. 2005 szeptembere óta meghívott előadóként alkotmányjogot oktatott a Szegedi Tudományegyetem jogi karán. 2013-ban PhD-fokozatot szerzett, kutatási témája az ügyvédség alkotmányjogi helyzete volt. 2014 szeptemberében választotta az Alkotmánybíróság tagjává az Országgyűlés. Fél évvel később a testület elnökhelyetteseként dolgozott, 2016-ban pedig már az elnöki jogköröket is ő látta el. 2016. november 22-én választotta az Országgyűlés az Alkotmánybíróság elnökének, írtuk az alkotmánybíróról szóló portrénkban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!