Miniszteri biztos lett Jakab Zsófia, Orbán Ráhel barátnője

2024. február 22. – 19:04

Miniszteri biztos lett Jakab Zsófia, Orbán Ráhel barátnője
Jakab Zsófia egy sajtórendezvényen Budapesten 2021. augusztus 26-án – Fotó: Mohai Balázs / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a kreatívipar fejlesztéséért és ágazati koordinációjáért felelős miniszteri biztossá nevezte ki Jakab Zsófiát – áll a minisztérium közleményében. Jakab megbízása február 15-én kezdődött meg.

A közlemény szerint a kreatívipar egy gyorsan fejlődő és gyorsan bővülő ágazat, így a növekedés egyik motorja világszerte. A miniszter biztosától elvárja, hogy „tárja fel az iparág fejlesztésének lehetőségeit, tegyen javaslatokat a növekedési potenciál kiaknázására, az ellátási láncok hatékony fejlesztésére, továbbá a nemzetközi jó gyakorlatok alkalmazására”.

Emiatt a Jakab felel például a „kreatívipari ágazati és vállalkozásfejlesztési programok megtervezésének és végrehajtásának koordinációjáért, a nemzetközi kreatívipari márkák magyarországi piacra lépésének ösztönzéséért és a hazai kreatívipari vállalkozások külpiacra lépését támogató politikák összehangolásáért”.

Jakab volt a Magyar Divat és Design Ügynökség (MDDÜ) vezérigazgatója is, ami a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szárnyai alatt működő, Orbán Ráhel-közeliként számontartott divatcég. Az ügynökség most közvetlenül a Nemzetgazdasági Minisztérium tulajdonosi joggyakorlásába kerül, aminek szakmai koordinációjáért a miniszteri biztos felel.

Jakab Zsófia Orbán Ráhel évfolyamtársa volt, évek óta dolgozik a Magyar Turisztikai Ügynökségnél, aminek 2022 óta igazgatóhelyettese. 2018 óta igazgatja az MDDÜ-t, fontos alakja a magyar divatiparnak. Arról, hogy mégis mennyire, mit is ért el, ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!