Elkészült a jelentés: Karácsony szerint hivatalszerűen, de helytelenül járt el az előző fővárosi vezetés a bicskei igazgató kitüntetésekor

2024. február 22. – 13:25

Másolás

Vágólapra másolva

Elkészült a főváros jelentése, miután Karácsony Gergely főpolgármester a Telex cikkének megjelenése után a múlt héten azonnali vizsgálatot rendelt el a bicskei igazgató fővárosi kitüntetése miatt. A jelentés megállapította, hogy 2011-ben a fővárosi vezetés “hivatalszerűen” járt el, jogilag nem akadályozta semmi a kitüntetést. A Bárczy-díjat azonban úgy ítélték oda az igazgatónak, hogy mind a döntéseket előkészítők között, mind pedig a döntéshozó testületi tagok között alig lehetett valaki, aki a korábbi ügyben folyt vizsgálat részleteit is ismerte. Karácsony Gergely bocsánatot kért a korábbi városvezetés helyett, és bejelentette: az ügyben vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi, hogy “tisztázzák a politikai felelősséget”.

Karácsony azt állította, hogy a fővárosi fideszes városvezetés már 2011-ben tudta, hogy mi folyik a bicskei gyerekotthonban. A vizsgálat következtetése a 2011-es bejelentéssel kapcsolatban, hogy "összességében az a szomorú kép rajzolódik ki, hogy bár a hivatal a nevelők bejelentése időszakában minden észszerű és elvárható intézkedést igyekezett megtenni annak érdekében, hogy a felmerült gyanú miatt lefolytatott vizsgálat megfelelően kerüljön lefolytatásra, mindez mégsem volt elegendő".

A bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának odaítélt Bárczy-díjról pedig ezt írja a friss jelentés: "kétségtelen tény, hogy jogi szempontból semmi nem akadályozta a kitüntetés odaítélését, miként az is, hogy mind a hivatalban, a döntéseket előkészítők között, mind pedig a döntéshozó testületi tagok között alig lehetett valaki, aki a korábbi ügyben folyt vizsgálat részleteit is ismerte, arról egyáltalán tudomása volt".

"Egyszerű szó, mégis, akiknek kellene, azok képtelenek és méltatlanok
a kimondására, megteszem hát helyettük is: Bocsánat"

– mondta Karácsony Gergely a most közzétett jelentéssel kapcsolatban. Elismerte, hogy a korábbi városvezetés hivatalszerűen, de helytelenül járt el. "Lett
bejelentés, születtek feljegyzések, adminisztrálták magukat. Csak éppen a legfontosabb hiányzott. Az emberség, a felelősség, a gondoskodás. Csak éppen a legfontosabb szereplőkkel nem foglalkoztak. A gyerekekkel" – fogalmazott.

Szerinte a 2011-ben készült iratokat elő kellett volna szedni 2015-ben, mikor kitüntették a bicskei gyermekotthon igazgatóját. “Tudott ezekről az iratokról az akkori főpolgármester-helyettes és bizonyíthatóan tudott róla az előző főpolgármester legközelebbi munkatársa. Elhallgatták ezt a tudást még a Fővárosi Közgyűlés elől is. Így aztán a másik főpolgármester-helyettes felterjesztette kitüntetésre, a harmadik főpolgármester-helyettes pedig átadta a kitüntetést egy pedofil bűnözőnek” – mondta.

A főpolgármester arról is beszélt, hogy a politikai felelősség tisztázásnak most van itt az ideje, ezért vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a jövő heti
Fővárosi Közgyűlésen. "Az érintettek közül van, aki ma is a fővárosi Fideszben politizál, vannak, akik a kormányban dolgoznak magas tisztségben, lehet jönni
és vállalni a felelősséget" – fogalmazott.

A Főpolgármesteri Hivatal Telexnek múlt csütörtökön küldött válaszából kiderült, Karácsony Gergely is megszavazta Vásárhelyi János, a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának fővárosi kitüntetését 2015-ben. A főpolgármester most azért indított mégis vizsgálatot, hogy kiderüljön, hogyan merülhetett fel egyáltalán a kitüntetésre felterjesztett emberek között az igazgató neve, ha korábban már érkezett panasz ellene a városvezetéshez.

Csókay László, aki Tarlós István főpolgármestersége alatt a fenntartó fővárosi önkormányzat gyermekvédelmi osztályának volt a vezetője, arról beszélt a csütörtöki Népszavának, hogy a 2011-es bejelentéskor mindenről tájékoztatta feletteseit, egyikük akkor Pölöskei Gáborné Áder Annamária, Áder János akkori köztársasági elnök húga és Csomós Miklós főpolgármester-helyettes volt.

Csókay elmondta, hogy neki adták át a gyerekek vallomását, akkor azonnal megszólalt benne a vészcsengő, és fegyelmi eljárást indított, majd pár nap múlva rendőrségi feljelentést tettek. A rendőrség 9 hónapig nyomozott, nem állapítottak meg bűncselekményt, ezért a vizsgálat 2012-ben lezárult, majd a rendőrségi vizsgálat eredményét elfogadták. Arra Csókay sem tudott válaszolni, hogy a rendőrség 2011-2012-ben hogyan jutott egészen más eredményre, mint 2016-ban. Vásárhelyi Bárczy István-díjjal való kitüntetésekor Csókay már nyugdíjas volt, így nem ő terjesztette fel.

A 2011-es fővárosi feljelentés

A most elkészült jelentés egészen 2008-ig visszamenőleg megnézte a bicskei intézménnyel kapcsolatos vizsgálatokat, ellenőrzéseket. Ezek sorra állapították meg, hogy a gyermekotthon rendben működik, hiányosságokat nem tártak fel. Azonban 2011-ben az otthon dolgozói közül többen felkeresték a főváros illetékesét, hogy bejelentést tegyenek: „tájékoztassák a gyermekotthoni növendékektől kapott információkról, melyek alapján felmerült, hogy az igazgató bizonyos esetekben nem megfelelő magatartást tanúsít a növendékekkel, félreérthető szexuális tartalmú gesztusokat, kijelentéseket tesz”.

A bejelentésben a dolgozók több igazgatóval kapcsolatos esetet is felidéztek, köztük, hogy szolgálati lakásában lakó Vásárhelyi Jánoshoz egy 7. osztályos diák többször ment sakkozni. Az intézmény vezetője a gyermek jelenlétében szexuális tartalmú
célzásokat tett és egy alkalommal megérintette, emellett 2011 tavaszán több gyermek is arról számolt be, hogy az igazgató fogdossa őket.

Az eseményekről tudomással rendelkező dolgozók többször jelezték Vásárhelyinek, hogy egyre több gyerek panaszkodik, illetve közölték, hogy amennyiben nem tesz semmit szélesebb körben hozzák nyilvánosságra az eseményeket. Ezután történt meg a fővárosnál a bejelentés. Az intézmény igazgatóhelyettesei később kiálltak igazgatójuk mellett: „mélységes felháborodásunkat fejezzük ki azok miatt az igazgató urat ért, minden alapot nélkülöző, nemtelen, durva, sértő és rágalmazó támadások miatt, amelyeket egyéni bosszúvágytól fűtve két – három sértett »munkatárs« indított”.

A főváros 2011-es a bejelentés alapján már szeptember végén elkezdte előkészíteni a feljelentést. Egyezettek az akkori főpolgármester-helyettessel is, aki szükségesnek tartotta azt. A vizsgálatból készült jelentés megállapítja, hogy Főpolgármesteri Iroda Sajtó Csoportjának vezetője azt kérte: a feljelentéssel egy időben egy egészen rövid tájékoztatót adjanak a feljelentés tényéről. Végül szeptember 29-én meg is tették a feljelentést. A főváros osztályvezetője később kereste is a rendőrséget: arról kért tájékoztatást, tervezik-e a feljelentésben érintett igazgató gyanúsítottkénti kihallgatását. Erre azért volt szükségük, hogy dönthessenek arról, hogy felfüggesztik-e az igazgatót, de a rendőrség a büntetőeljárásra hivatkozva ilyen információt nem adott ki. Végül

a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság a nyomozást 2012. június 18-i határozatával megszüntette.

A nyomozás lezárása előtt a gyermekotthonból érkező bejelentő egyébként újabb találkozót is kért a fővárostól, ahol arról beszélt, hogy tudomása van arról, hogy az ügyben érintett gyerekek befolyásolására az igazgató kísérletet tett, illetve szóvá tette azt is, hogy a rendőrségi eljárásban a gyermekeket azok a gyámok képviselik, illetve vannak jelen a meghallgatásukkor, akik függelmi viszonyban vannak az igazgatóval. (Más forrásból tudható, hogy az egyik ezek közül K. Endre igazgatóhelyettes volt, aki miatt a kegyelmi botrány kitört.)

Bárczy-díj

A friss jelentésből kiderül, hogy 2015-ben a Bárczy István díjra Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes tett javaslatot. A javaslatban – jellegéhez igazodóan – nincs szó semmilyen aggályról. A javasolt személy egymondatos méltatása szerint „25 éves vezetői tevékenysége alatt fáradhatatlanul munkálkodott a gyermekotthon és a kulturális, műemléki szerepet is betöltő kastély kiegyensúlyozott működtetésében.”

Az Emberi Erőforrások és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottsága 2015. április 16-i ülésén
tárgyalta a Bárczy István-díj adományozására vonatkozó előterjesztést Dr. Nagy Gábor Tamás előterjesztésében. “Az előterjesztés a neveket tartalmazó határozati javaslaton túl külön érdemi indokolást nem tartalmaz, 1. mellékletében egy összefoglaló táblázat tartalmazza a javasolt személyek alapadatait, és egy másik, 2. mellékletben a javaslattételi lapokat” – állapítja meg a jelentés. A bizottsági ülés
jegyzőkönyvének tanúsága szerint a bizottság bármilyen hozzászólás vagy vita nélkül határozott: 10 tag (elnök és 9 bizottsági tag) közül szavazó 8 tag egyhangú igennel elfogadta az előterjesztésben javasolt személyek jelölését.

Hasonló formában került a javaslat április 29-én a Fővárosi Közgyűlés elé is. A jegyzőkönyv szerint a Közgyűlés bármilyen hozzászólás vagy vita nélkül határozott
az előterjesztésről, és 31 jelenlévő képviselő mellett 26 igen, 0 ellenszavazat, és 0 tartózkodás mellett elfogadta a javaslatot. A jelentés azt írja, hogy "a díj odaítélésének körülményei kapcsán szükséges utalni egyrészt arra, hogy sem a vonatkozó előterjesztések, sem más irat nem tartalmaz semmilyen arra utaló jelet, hogy a bizottsági tagokat vagy a közgyűlési tagokat tájékoztatták volna a díjra jelölt személyek előéletéről, így különösen az igazgatóval kapcsolatos 2011-2012-es vizsgálatokról. Ráadásul a főosztályon már nem dolgozott egy olyan ügyintéző munkatárs sem, akik 2011–2012-ben részt vettek volna az
igazgatóval kapcsolatos bejelentéssel összefüggő ügyintézésben.

A teljes, 21 oldal jelenetés itt olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!