Gattyán MEMO-jának kampányköltéseit rendben találta az ÁSZ, de a Kétfarkúak pályáztatását szóvá tették

2024. február 20. – 09:45

Gattyán MEMO-jának kampányköltéseit rendben találta az ÁSZ, de a Kétfarkúak pályáztatását szóvá tették
A Megoldás Mozgalom választási plakátja 2022-ben. A plakáton Gattyán György, a Megoldás Mozgalom akkori elnöke látható – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Külön, összesen 40 oldalas jelentésben tette közzé az Állami Számvevőszék a kampánypénzek ellenőrzését a Fidesz–KDNP, a Kétfarkú Kutyapárt, a Mi Hazánk és a Megoldás Mozgalom esetében. Ezeknél a pártoknál majdnem mindent rendben találtak, de a Kétfarkúaknál külön megjegyezték, hogy a kampányfinanszírozás egy részét „elpályáztatták”.

A hatpárti összefogás költéseit részletező, 520 milliós büntetést tartalmazó jelentéshez képest vékony kiadványban a Fidesz–KDNP-nél mindent rendben talált az ÁSZ. Az egy százalékot elérő, Gattyán György nevével fémjelzett Megoldás Mozgalom (MEMO) is majdnem mindenben helyesen járt el a jelentés szerint. Egyetlen hibának azt rótta fel a Számvevőszék, hogy a MEMO nem tett közzé a Magyar Közlönyben kampányelszámolást, így a kampányra fordított kiadásokról és azok forrásáról nem számoltak el a nyilvánosság előtt. Az ÁSZ ezt tudta pótolni: a Kincstár adatszolgáltatása, valamint a MEMO által kitöltött tanúsítványok és az ÁSZ által kért, teljességi és hitelességi nyilatkozattal.

A MEMO a Számvevőszék jelentése szerint szabályosan használta fel az egyéni jelöltek által a párt javára lemondott költségvetési támogatást, a szervezetnek járó költségvetési támogatást helyesen költötte el, a kampány költségeire vonatkozó korlátozást betartotta, és még tiltott támogatást sem fogadott el. A 2022-es választások előtt nem sokkal felbukkant párt éléről alapító-elnöke, Gattyán Görgy 2022 szeptemberében köszönt le, helyére Huszár Viktort választották. A párt tavaly júniusban tette közzé éves pénzügyi beszámolóját, amiből az derült ki, hogy

Gattyán 912,5 millió forinttal támogatta a pártot, és 715,8 millió forint jutott a pártnak a központi költségvetésből.

Ezzel gyakorlatilag több pénzből gazdálkodhattak, mint a DK és a Momentum együttvéve. Korábbi cikkünkben megnéztük a parlamenti pártok bevételeit is, amiből az látszik, hogy csak a Fidesz gazdálkodhatott több pénzből, mint Gattyánék. A Megoldás Mozgalom 1,04 százalékot ért el a 2022-es választáson, összesen 58 929 szavazatot kaptak. Ezzel a parlamentbe ugyan nem jutottak be, de jogosultakká váltak állami támogatásra a 2022 és 2026 közötti ciklusban. A Megoldás Mozgalom terveiről itt írtunk bővebben.

A Kétfarkú Kutyapártnál (MKKP) problémaként jelezték, hogy a jelölő szervezeteknek járó költségvetési támogatás majdnem felét, 198 millió forintot „nem nevesített kampányeszközökre” költötték, hanem pályázati úton szétosztották magánszemélyek és szervezetek által megjelölt célokra. Ez volt az úgynevezett „II. Rózsa Sándor Népi Kampánypénztékozló Alap”. Az ÁSZ felidézte, hogy a Kétfarkúak pénzt ítéltek meg többek között macskák ivartalanítására, varjúröpde téliesítésére, napelemes sörhűtő vásárlására, tájház és stég felújítására, gyerekeknek szóló horror mesekönyv kiadására is.

Az MKKP gyakorlatával az ÁSZ érdemben nem tud mit kezdeni, mivel jelenleg a törvény a példálozó jellegű felsoroláson túl nem határozza meg konkrétan a kampányeszköz és a kampánytevékenység fogalmát.

De azt a javaslatot tették, hogy indokolt lenne meghatározni törvényben is a kampányeszköz fogalmát.

A Számvevőszék a Mi Hazánk Mozgalomnál sem tárt fel semmilyen szabálytalanságot, a párt a szervezetnek járó költségvetési támogatást is helyesen költötte el, a kampány költségeire vonatkozó korlátozást betartotta és még tiltott támogatást sem fogadott el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!