A magániskolákban dolgozó tanároknak is jár a 32,2 százalékkal megemelt bér

2024. február 19. – 13:18

Másolás

Vágólapra másolva

A magániskolákban dolgozó tanároknak is ugyanúgy jár a 32,2 százalékkal megemelt bér, mint az állami intézményekben – írja közleményében Rétvári Bence, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára.

Miután az Európai Bizottság lehívhatóvá tette az uniós pénzek jelentős részét, a kormány december 29-én bejelentette: átlagosan 32,2 százalékkal nő januártól a pedagógusok bére. A tanárok a megemelt fizetésüket a februári bérükkel kapták meg. A 32,2 százalékos átlagos béremelés azért lehet megtévesztő, mert nem az egyénekre, hanem az elosztható bértömegre vonatkozik. Vagyis arról van szó, hogy az idei béremelésre a kormány létrehozott egy alapot, ebben 340 milliárd forintot különítettek el a pedagógusbérekre.

Arról már korábban írtunk, hogy a béremelés az egyházi iskolákban dolgozó tanárokra, az óvodákban és a szakképzésben dolgozó pedagógusokra is vonatkozik.

„Az állam 32,2 százalékkal megnövelt bértömeget utalt át a normatív közfinanszírozásban részesülő valamennyi nem állami fenntartóknak február legelején, melynek felosztását és kiutalását már a fenntartók és a magánintézmények végzik” – mondta Rétvári.

Öt fizetési kategóriát határoztak meg, az MTI tájékoztatása szerint az állami fenntartású iskolákban a tanárok átlagbére bruttó 652 530 forintra, az igazgatói illetmény pedig átlagosan 1 018 403 forintra emelkedett.

A béremelés valamelyest mindenképp javította a pedagógusok mostanáig siralmas anyagi helyzetét, de a Tanítanék Mozgalom úgy látja, a fizetések rendezése nem oldja meg a közoktatás egyéb, tartalmi problémáit: a pedagógusok és a diákok munkaterheinek csökkentésére, a szabad tankönyvválasztásra, a szakmai autonómia és a sztrájkjog visszaállítására, a pedagógusok értelmiségiként való megbecsülésére, a szegregált oktatás megszüntetésére egyaránt hangsúlyt kell helyeznünk a valódi változáshoz. A lapunknak nyilatkozó tanárok szerint bérfeszültséget okoz, hogy a pályakezdő gyakornokok fizetése kezd összecsúszni a több évtizede pályán lévőkével.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!