„Az Orbán-rendszer morálisan megbukott” – reagált az ellenzék a miniszterelnök évértékelőjére

2024. február 17. – 16:11

Másolás

Vágólapra másolva

Miután szombat délután véget ért Orbán Viktor miniszterelnök évértékelője, sorban reagáltak az elmondottakra az ellenzéki képviselők.

Donáth Anna, a Momentum elnöke szerint a lényeges kérdésekre most sem válaszolt a miniszterelnök. Például arra, hogy indul-e vizsgálat, kik és miért nem vettek tudomást 2011-ben a bicskei gyermekotthonban történt bántalmazásokról. Donáth Anna ezenkívül a következő kérdéseket tette fel Facebook-oldalán:

  • „2016-ban a pedofil erőszaktevő mindössze 8 év börtönnel megúszta számtalan gyermek megrontását, egyiküknek az öngyilkosságba hajszolását. Egy másik pedofil nevelőtanárt pedig felfüggesztett börtönre ítéltek a rábízott gyerekek abuzálása után. Hogy fordulhatott ez elő? Mikor indul független vizsgálat ebben az ügyben?
  • K. Endre hogyan kaphatott kegyelmet, kik tudtak a kegyelmi kérvényről, kik lobbiztak mellette, a kormány mely tagjai érintettek még az igazságügyi miniszteren túl? Mit tudott a miniszterelnök az ügyről?
  • És végül: mit tesz a kormány a gyermekvédelmi intézmények megerősítéséért?”

A miniszterelnök beszédére reagált az LMP is, ők is azt emelték ki, hogy még mindig nem tudni, miért kapott kegyelmet K. Endre.

A Párbeszéd-Zöldek szerint elmaradt az őszinte szembenézés Orbán Viktor évértékelőjén. „A miniszterelnöknek mindenekelőtt bocsánatot kellett volna kérnie a gusztustalan pedofilmosdatásért, azaz a Fidesz politikusai által módszeresen támogatott, a gyermekeket védtelenné és kiszolgáltatottá tévő bűnökért, és el kellett volna mondania azt is: Novák Katalin, Varga Judit, Balog Zoltán mellett őt is súlyos politikai felelősség terheli a családi holdudvarig terjedő botrányban” – írták közleményükben. Szerintük ehelyett a kormányfő „a Szeszélyes évszakokat idéző villámtréfákba csomagolt teljes felelősségelhárítást hajtott végre”. Így az Orbán-rendszer politikailag, erkölcsileg, morálisan megbukott.

„A távozó két asszony kisujjában több méltóság van, mint az Orbán-kormány összes vezetőjében együttvéve” – írta közleményében Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke. Szerinte Orbán Viktor szombaton emberként is megbukott. Ezt az elnök azzal indokolta, hogy Orbán gyáva, hatalommániás emberként elmenekült a felelősség elől. „Két asszony szoknyája mögé bújt, pedig egyre nyilvánvalóbb, hogy a pedofil bűncselekményben részes K. Endre kegyelmi ügyében nem csupán Varga Judit, nemcsak Novák Katalin és nem is csak Balog Zoltán játszottak kulcsszerepet, hanem Orbán Viktor közvetlen környezete is.”

A DK szerint Orbán Viktor nem beszélt a lényegről, vagyis arról, miért kapott elnöki kegyelmet egy pedofilsegítő bűnöző. „Ezzel a Fidesz morális válsága folytatódni fog, egy egészséges nemzet kidobja magából a pedofilsimogató politikusokat és pártokat. Akkor Orbán is érteni fogja: Magyarország a közös hazánk, nem pedig a fideszes pedofilok vadászterülete!” – írta Molnár Csaba, a párt EP-képviselője közleményében.

A Jakab Péter vezette Nép Pártján szerint Orbán emberként megbukott és miniszterelnökként is meg fog bukni.

A Mi Hazánk is kiemelte, hogy Orbán nem vállalt felelősséget a kegyelmi botrány miatt. „Orbán Viktor az évértékelő beszédében ismét egy olyan idilli képet festett le Magyarországról és a magyarságról, amely nagyon távol van a valóságtól” – írták közleményükben.

A Második Reformkor szerint a miniszterelnök beszédéből fájdalmasan hiányzott azzal a súlyos problémával való szembenézés, hogy jelenleg a magyar fiatalok nem érzik otthonuknak a saját hazájukat. „Az a jövőkép, amit a miniszterelnök ma vázolt, nem előre, hanem hátrafelé viszi az országot” – írták közleményükben.

Az MSZP szerint az ország rendbetételének első lépése lenne, hogy visszaállítsák a köztársasági elnöki tisztség megbecsülését és tekintélyét. Azonban a miniszterelnök pont annyira nem vállalja a felelősséget a bicskei pedofil ügyben, mint a hazai oktatás, egészségügy tönkretételében, vagy akár az elszabadult, minden rekordot megdöntő infláció esetében.

Kordonok között érkeztek a meghívott vendégek a miniszterelnöki évértékelőre szombat délután a Várkert Bazárba. A független sajtót nem engedték be. Percről percre tudósításunkat itt olvashatja vissza.

A szombati évértékelő a miniszterelnök első nyilvános felszólalása volt azóta, hogy a kegyelmi ügy miatt Novák Katalin lemondott az államfői posztról, Varga Judit pedig bejelentette, nem lesz a Fidesz–KDNP EP-listavezetője, és kivonul a közéletből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!