Karsai Dániel: Alkotmányellenes volt Novák Katalin lemondása

2024. február 13. – 04:30

Másolás

Vágólapra másolva

Alkotmányellenes volt Novák Katalin köztársasági elnök lemondása – állapította meg Karsai Dániel alkotmányjogász, aki a Facebook-oldalán részletesen levezeti, hogy alkotmányjogi szempontból mi a probléma Novák lemondásával.

„A dolog majdnem kiszúrta a szemem, de eddig nem vettem észre. Nyilvánosan sosem ismerném ezt be, de kiváló ügyvéd kollégám, dr. Kiss Dániel hívta fel rá a figyelmem” – írta Karsai, aki a következőképpen foglalta össze az alkotmányjogi probléma lényegét:

  • Az Alaptörvény értelmében az elnöki megbízatás megszűnik az elnök lemondásával. Pont.
  • Ehhez képest a köztársasági elnök jogállásáról szóló törvény szerint a lemondás érvényességéhez az Országgyűlés elfogadó nyilatkozata kell.
  • Az Országgyűlés 15 napon belül döntése megfontolására kérheti az elnököt.
  • Ha a köztársasági elnök hajthatatlan, az Országgyűlésnek a lemondását tudomásul kell vennie.

„A jogállási törvény egyértelműen módosítja az Alaptörvényt. Márpedig Alaptörvényt sem feles többséggel, sem törvénnyel nem lehet módosítani. Ebben az esetben viszont egyértelműen bújtatott Alaptörvény-módosítás történt, ami alkotmányellenes” – írta Karsai, hozzátéve, hogy a rendelkezésre álló idő rövidsége miatt ezt a szabályt nem lehet megsemmisíttetni az Alkotmánybírósággal.

Van azonban mód az alkotmányellenes helyzet orvoslására: az Országgyűlésnek mindenfajta vita nélkül egyből el kell fogadnia Novák Katalin lemondását, majd a lehető legkorábbi időpontban törölni kell a jogállási törvényből az Alaptörvénybe ütköző szabályozást.

Novák Katalin múlt vasárnapi dátummal nyújtotta be lemondását az Országgyűlés Hivatalának. A parlament.hu-n elérhető dokumentumban az áll: „Tájékoztatom a tisztelt Országgyűlést, hogy köztársasági elnöki megbízatásomról lemondok a köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CX. törvény 2. §-a alapján.”

A jelenlegi – mint kiderült, alkotmányellenes – helyzet alapján akkor szűnik meg Novák államfői megbízatása, ha a parlament elfogadja azt. Ez azt jelenti, hogy a parlamenti szavazásig formailag még Novák marad a köztársasági elnök. Az Országgyűlés tavaszi ülésszaka a tervek szerint február 26-án kezdődik. Azt még nem tudni, hogy a mai bejelentés után összehívnak-e egy korábbi időpontra rendkívüli ülést.

Arról, hogy kik közül kerülhet ki az új köztársasági elnök, ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!