A Professzorok Batthyány Köre szerint külső-belső erők veszélyeztetik Magyarország szuverenitását

2024. február 13. – 17:16

Másolás

Vágólapra másolva

A Professzorok Batthyány Köre (PBK) szerint külső-belső számító erők és rosszhiszeműen gerjesztett társadalmi folyamatok veszélyeztetik a Magyarország szuverenitását – többek között erről is írtak a keddi közleményükben, amelyben Novák Katalint és Varga Juditot is magasztalták.

A Fideszhez köthető, a Batthyány Lajos Alapítvány támogatásával működő szervezet azt írta: „Olyan időszakban, amikor országunk szuverenitását, nemzeti identitásunkat, évezredes szellemi és kulturális értékeinket külső-belső számító erők és rosszhiszeműen gerjesztett társadalmi folyamatok veszélyeztetik, fontosnak tartjuk testületi állásfoglalásunk nyilvánossá tételét.”

„Kötelességünk megszólalni és felhívni a közfigyelmet arra, hogy polgári értékrendünk alappillérei – Isten, haza, család – nem süllyedhetnek az ártani akaró napi politika mocsarába. De nemcsak elvont eszmék és szellemi-erkölcsi értékrend érdekében kell szót emelnünk, hanem azokért a társadalmi közszereplőkért is, akik munkájukkal, életükkel, közszolgálatukkal mutatnak példát hazaszeretetből, hűségből, együttérzésből, a személyes felelősség vállalásából” – írták.

A PBK szerint Novák Katalin köztársasági elnökként, Varga Judit igazságügyminiszterként példásan képviselte Magyarországot a világban, és hitelesen jelenítette meg a polgári magyarság szellemi-erkölcsi értékrendjét. „Döntéseik következményét bátran vállalták, erkölcsi tisztaságuk és erejük mindazok fölé emeli őket, akik elmozdításukat követelték: egyenes gerinccel és méltósággal nézhetnek velük is szembe” – áll a közleményükben.

Orbán küldte a selyemzsinórt Nováknak

Bár a Professzorok Batthyány Köre aligha Orbán Viktorra gondolt, amikor arról értekeztek, hogy ki követelte Novák Katalin elmozdítását, a tény mégis az, hogy a lemondásában a miniszterelnöknek volt a legnagyobb szerepe.

Másfél hete, február 2-án írta meg a 444, hogy Novák Katalin köztársasági elnök Varga Judit volt igazságügyi miniszter felterjesztésére és ellenjegyzésével kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját fedező K. Endrének.

Hat nappal az első cikkek megjelenése után, múlt csütörtökön Orbán Viktor jelezte, hogy hamarosan bejelentést tesz „a kegyelmi jogról szóló vitával kapcsolatban”. Ezután azt közölte, hogy alkotmánymódosítást kezdeményezett, amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson. Ez máig az utolsó bejegyzés Orbán Facebook-oldalán.

A bejelentés Török Gábor politikai elemző szerint leginkább egy selyemzsinór volt a köztársasági elnöknek. A miniszterelnök eltolta magától és a kormánytól a felelősséget, és úgy tett, mintha Novák hibája után egy jogi hézag befoltozásával megoldaná az egész ügyet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!