Novák Katalin kegyelmi döntése miatt tüntetnek péntek délután a Belügyminisztériumnál és a Várban

2024. február 9. – 04:30

Másolás

Vágólapra másolva

A Momentum péntek 18 órára Igazságot a gyermekeknek! – Tüntetés Novák Katalin és a pedofilsegítő kegyelme ellen címmel szervez tiltakozást a köztársasági elnök hivatalánál, a Sándor-palotánál. Az eseményen felszólal többek közt Donáth Anna, a Momentum elnöke, Jámbor András országgyűlési képviselő és Ésik Sándor ügyvéd, a Diétás Magyar Múzsa alapítója is.

Az Országos Közös Akarat az aHanggal és más civil szervezetekkel együtt a Belügyminisztériumnál 16 órakor kezdi a tiltakozást TAKARODJATOK! :( Védjük meg a gyerekeket címmel, majd innen vonulnak fel a Várban kezdődő tüntetésre. Az eseményekre pár ezer érdeklődő jelzett vissza.

Egy hete derült ki, hogy Novák Katalin 2023-ban, a pápalátogatás alkalmával kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének. A gyermekotthonban az igazgató éveken át szexuális zaklatta a bent lakó gyerekeket. Miután az egyik gyerek jelezte a gyámjának a szexuális zaklatást, az igazgató berendelte K. Endrét, aki ezt a hamis vallomást akarta aláíratni a gyerekkel:

„Kitaláltam, hogy közösen kivertük a nemi szervem és hogy ilyet más gyermekkel is csinált már. Igazság az, hogy nem húzta le a nadrágom és nem fogta meg és nem verte ki. Mostanában sokat gáztöltőztem és ez se volt rám túl jó hatással sokszor nem gondolkoztam tőle tisztán.”

K. Endrét kényszerítésért 2019-ben első fokon, majd 2021-ben másodfokon is 3 év 4 hónap börtönre ítélték. Az igazgató nyolc évet kapott.

Az ügyről eddig mindössze egy kérdést kapott Novák Katalin, egy sajtótájékoztatón, ahol érdemben nem válaszolt arra a kérdésre, hogy miért adott kegyelmet K. Endrének. Kocsis Máté annyit reagált az általános felháborodásra, hogy „a kegyelmezési jog kizárólag az államfőt illeti meg, függetlenül attól, hogy külön-külön egyetértünk-e vele vagy sem”, de kifejtette azt is, hogy a baloldal miért hallgasson mélyen ebben a kérdésben.

Orbán Viktor csütörtök délután egy Facebook-videóban reagált az ügyre, ahol bejelentette, hogy alkotmánymódosítást kezdeményez: a kiskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények esetében ne lehessen kegyelmet kapni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!