Volt ügyvédje szerint is indokolatlan volt kéz- és lábbilincsbe tenni az olasz antifa aktivistát

2024. február 5. – 16:31

Volt ügyvédje szerint is indokolatlan volt kéz- és lábbilincsbe tenni az olasz antifa aktivistát
Az I.S.-t ábrázoló falfestmény a római magyar nagykövetség közelében – Fotó: Remo Casilli / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az RTL reggeli műsorának vendége volt Dr. Sánta Szabolcs Miklós ügyvéd, a Budapesten fogvatartott olasz antifa aktivista, I.S. korábbi védője, aki a magyar börtönkörülményekről és a nemzetközi botránnyá nőtt kéz- és lábbilincs ügyéről is kérdeztek.

A 39 éves I.S.-t azzal vádolja az ügyészség, hogy egyik fő szervezője volt a tavaly februári, kitörés napján történt utcai támadásoknak, amikor külföldi antifasiszta aktivisták szélsőjobboldalinak gondolt embereket vertek meg az utcán. I.S. többször is panaszkodott a magyar börtönkörülményekre, arra, hogy nem beszélhet a családjával, és amiatt is sok kritika érte a magyar büntetés-végrehajtást, hogy kéz- és lábbilincsbe verve vezették a bíróságra az olasz tanárnőt.

Dr. Sánta Szabolcs Miklós is úgy látja, hogy egyáltalán nem volt indokolt kéz- és lábbilincset tenni egy 55, legfeljebb 60 kilós nőre. Viszont tapasztalata szerint a Büntetés-végrehajtási Intézet túlzott elővigyázatosságból ilyen módon szállítják a vádlottakat, pedig az esetek többségében ez indokolatlan. Mint mondta, a BV-nek volt már rossz tapasztalta, pár éve egy fogvatartott meg tudott szökni a bíróságról úgy, hogy egy őrtől vette el a fegyverét, az ilyen eseteket pedig inkább elkerülnék.

Az aktivista volt ügyvédje arról is beszélt, részben igazak lehetnek azok az információk, amelyek az olasz sajtóban a magyar börtönviszonyokról megjelentek. I.S. többek között arról számolt be, hogy nem kap rendesen enni a magyar börtönben, ahol patkányok, egerek és poloskák is rendszeresen megfordulnak. Sánta szerint az olasz nő speciális, nagyon fűszerszegény diétára szorul, azt pedig hónapokba telt, hogy elérjék, hogy ennek megfelelő élelmezést kaphasson a börtönben. Ami a patkányokat, egereket és poloskákat illeti, poloskák az ügyvéd szerint tényleg vannak a magyar börtönökben, rágcsálókról ő még nem hallott. I.S. ügye kapcsán a magyar börtönviszonyokról ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!