Ungváry Krisztián kijavította Gulyás Gergely állításait az ügynökaktákról

2024. február 2. – 10:18

Másolás

Vágólapra másolva

Ungváry Krisztián történész rövid videóban reagált a csütörtöki kormányinfón elhangzottakra. Mint mondta, azokra a pontokra szeretne reagálni, „ahol Gulyás Gergelyt minden jel szerint rosszul tájékoztatták, merthogy valótlan, téves adatokat közölt állambiztonsági iratok vonatkozásában”.

  1. Gulyás Gergely: Nincsenek ügynökakták, csak állambiztonsági iratok. Ungváry Krisztián: Az irat és az akta szinonima, az ügynököknek van beszervezési- és munkadossziéja is, ezeknek egy része megtalálható az Állambiztonsági Levéltárban, de egy részük még mindig nem, és amik elérhetőek, azok sem kutathatók mindenki számára. A nyilvánosságra hozásukat pedig rengeteg bürokratikus akadály teszi lehetetlenné.
  2. Gulyás Gergely: A Fidesz tette a legtöbbet az állambiztonsági iratok nyilvánosságra hozásáért. Ungváry Krisztián: Az Állambiztonsági Levéltár ‘97-’98 körül jött létre, folyamatos botrányok kísérték a működését, a Fidesz a kétezres évek elején még arra is indítványt tett, hogy 150 évre titkosítsák az állambiztonsági iratokat. A legtöbb iratot pont a 2003 utáni Medgyessy- és Gyurcsány-kormányok alatt adták át a levéltárnak.
  3. Gulyás Gergely: Minden kutatható a levéltárban. Ungváry Krisztián: Nem így van, ha egy állambiztonsági ügynök titkosítani akarja a saját aktáit, minden további nélkül megteheti.
  4. Gulyás Gergely: Ezeket az iratokat ellopták, egy részét meghamisították. Ungváry Krisztián: Egyetlen bizonyítható eset sincs arra vonatkozóan, hogy elloptak volna iratokat, az viszont igaz, hogy az iratok egy részét megsemmisítették. Utólag állambiztonsági iratokba beleírni semmit nem lehet, akkor, amikor készültek, persze írhattak beléjük valótlanságot, de „semmivel sincs kevesebb valótlanság az állambiztonsági iratokban, mint más iratfajtákban”.
  5. Gulyás Gergely: Az ügynököket zsarolták, hogy besúgók legyenek. Ungváry Krisztián: Egy kommunista diktatúrában a tettesek egy része is áldozat, ez különösen igaz azokra, akiket az állambiztonság behálózott és beszervezett, pont ez derülhetne ki ezekből az iratokból, ha mindenki hozzáférhetne.
  6. Gulyás Gergely: Az, hogy valakinek 6-os kartonja van, még nem jelenti azt, hogy ügynök volt. Ungváry Krisztián: Ezt senki nem állítja, ezeken a kartonokon például az is rajta van, ha valaki visszautasítja a beszervezést, de rengeteg hasznos támpontot ad. A gond, hogy ezek az iratok egyáltalán nem hozzáférhetők az állampolgárok számára.
  7. Gulyás Gergely: Bayer Zsolt válaszcikke „írásként is egészen kiváló, és mindennel egyetértek, amit ebben a cikkben leírt”. Ungváry Krisztián: Ennek a cikknek az utolsó mondata elég ijesztő. Bayer azt írta, politikai kérdésekben semmiféle érzelemnek helye nincs, csak a jéghideg elhatározás van, mert a másik oldal a pokol. „Amennyiben Gulyás Gergely is úgy gondolja, hogy mindenki, aki mást gondol, mint a Fidesz, az gyakorlatilag a poklot kívánja megvalósítani, az egy szomorú minőséget jelent a magyar politikában”.

A videó végén Ungváry arra is felhívja a figyelmet, hogy mióta a Fidesz kormányoz, szinte semmit nem tudni arról, hogy kutathatóvá tettek volna újabb állambiztonsági iratokat. A Nemzeti Emlékezet Bizottsága hiába működik évi másfélmilliárdos költségvetéssel, munkabeszámolóik alapján egy dossziét sem adtak át az Állambiztonsági Levéltárnak.

Ungváry Krisztián történész múlt héten vasárnap reggel tett közzé egy videót, ami Bayer Zsolt fideszes publicista anyai nagyapjáról, Gyimes Károlyról szól. Ungváry levéltári dokumentumokkal alátámasztva vezette le, hogy Bayer nagyapja már a II. világháború előtt aktív tagja és szervezője volt a nyilas pártnak Kiskőrösön, a holokauszt idején gettóorvosként testüregi motozásra tanította be a kiskőrösi gettó személyzetét, a háború után pedig önként jelentkezett az ÁVH-nál, és besúgónak állt.

A történész másnap a Telexen is publikálta kutatását. A publicista a Magyar Nemzetben megjelent cikkében válaszolt Ungváry Krisztiánnak. Ebben azt írta,„ iszonyodom attól a nagy, erős, csöndes embertől, aki a nagyapám volt”. Bayer a cikkben elismerte, hogy 8 éve érintőlegesen beszélt nagyapja múltjáról egy interjúban, ahol azt mondta, „kikérte” a nagyapjára vonatkozó iratokat, de hozzátette: ez tévedés valójában csak az iratok egy kis részét ismerte meg akkor, és abban az interjúban ez tévesen jelent meg, de akkor ennek nem tulajdonított különösebb jelentőséget. A Telex kérdéseire Stumpf András újságíró, a 2016-os interjú készítője azt írta, Bayer Zsoltnak is elküldte az interjú szövegét, és az a változat jelent meg, amit visszaküldött.

Arról, hogy Ungváry cikke miért nem „apákésfiúkozás”, ebben a cikkben írtunk bővebben. Arról pedig, hogy miért fontos szembenézni a felmenőink tetteivel és azok következményeivel, ebben a cikkben írtunk. A témát Bokor László pszichiáter-pszichoterapeutával és Varga Ágotával, a magyar zsidóság deportálását megszervező Endre László leszármazottairól filmet készítő rendezővel jártuk körül.

A csütörtöki kormányinfót itt követtük percről percre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!