Az USA jelezte Orbánnak, remek alkalom a rendkívüli ülés arra, hogy ratifikálják a svéd NATO-csatlakozást

2024. február 2. – 19:15

Másolás

Vágólapra másolva

Reagált az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége arra, hogy a kormánypárti frakciók bojkottálják a Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálásáról hétfőre kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülést. A péntek este lapunknak is elküldött közlemény emlékeztet arra, hogy Magyarország az utolsó NATO-tag, mely még mindig nem szentesítette Svédország tagságát. Éppen ezért az USA „üdvözli a rendkívüli parlamenti ülés összehívását a közös biztonságunk számára kulcsfontosságú kérdésben”.

Orbán Viktor ígéretet tett arra, hogy Magyarország az első adandó alkalommal cselekedni fog. A hétfői ülés egy ilyen alkalom.

Az ellenzéki képviselők január 29-én kezdeményeztek rendkívüli parlamenti ülést, hogy az Országgyűlés mihamarabb döntsön Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálásáról. Levelükben arra kérték Kövér László házelnököt, hogy február 5-ére, azaz jövő hétfőre hívja össze a parlamentet. Az MSZP kezdeményezéséhez a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd képviselői is csatlakoztak, így a házelnöknek kötelezően ki kellett írnia a rendkívüli ülést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!