Portik a Fenyő-gyilkosságról: Senki nem használja a szétbasszuk szót valaki megölésére

2024. január 31. – 11:41

Portik a Fenyő-gyilkosságról: Senki nem használja a szétbasszuk szót valaki megölésére
Dr. Póta Péter bíró – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Engem letartóztattak egy mesével, tisztelt bíróság. Rám szakították az ajtót. Mesékre”

– ezt állította Portik Tamás a Fővárosi Törvényszéken. Első fokon folyik a tárgyalás Fenyő János meggyilkolásának ügyében Gyárfás Tamás és Portik Tamás ellen. A tárgyalás a végéhez közeledik: kedden Gyárfás az utolsó szó jogán elmondta, nem tudja, ki ölte meg Fenyőt, de a rivális halála „az ő életét is tönkretette”. Szerdán Portik Tamás maratoni beszédbe kezdett az utolsó szó jogán, miután Portik sokadik ügyvédváltása miatt a keddre megbízott ügyvédje elállt a védőbeszéd elmondásától.

Az ügyészség szerint 1998 elején egy bérgyilkos Gyárfás Tamás felbujtására és az Aranykéz utcai robbantásért is elítélt Portik Tamás megbízására ölte meg a kilencvenes évek ismert médiavállalkozóját, Fenyő Jánost. A gyilkosság miatt 2017-ben életfogytiglanra ítélték Jozef Roháčot, ekkor még a vádhatóság nem nevezte meg, ki lehet a megbízó. 2018-ban gyanúsították aztán meg Gyárfást és Portikot, 2019-ben emeltek vádat.

A bizonyítékok alapját egy több mint 500 perces hangfelvétel és a tanúvallomások jelentik a perben. Portik erre a kettőre azt mondta már korábban, és most szerdai beszédében is, hogy a hangfelvételeket manipulálták, a tanúk pedig hamis tanúk, és ezt „pontosan tudja az ügyészség is”.

„Semmi hátránya nincsen a hamis tanúzásnak, előnyei vannak” – mondta Portik, aki szerint többek között például tartózkodási engedélyekért vallottak hamisan tanúk az ügyben. Portik elismételte a bíróság előtt már korábban is elmondottakat, például azt, hogy őt „már 2008-2009-ben megkeresték, hogy húzza csőbe Gyárfást, és kenje rá a Fenyő-ügyet”. Portik ezt már korábban állította egy tárgyaláson, amikor jelezte, hogy Gyárfás ellen is fontos bizonyítékot jelentő hangfelvételeket kérésre csinálta, és azokat manipulálták. Portik azt is állította, hogy az őt ért vádak szerint ő közel akart kerülni Gyárfáshoz, de Portik szerint ő 1996-'97-ben erősebb volt, mint Gyárfás.

„Be akartam kerülni Gyárfás köreibe…Hova? Minek?”

„A hangfelvételen hallható, hogy Portik Tamás próbálja elérni, hogy Gyárfás Tamás mondja ki, hogy bármilyen köze lenne a Fenyő-ügyhöz” – mondta magáról Portik, majd hozzátette, hogy ennek ellenére sincs utalás a felvételen arra, hogy Gyárfásnak köze lett volna Fenyő meggyilkolásához.

Tárgyalóterem a tárgyalás második napján – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Tárgyalóterem a tárgyalás második napján – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Portik szerint a hangfelvételből csak valamilyen Gyárfás és közte lévő közös ügyre lehet következtetni, de „folyt még a kaposvári ügy ‘97-ben”. Ezzel arra utalt Portik, hogy a téma a beszélgetésben Gyárfás Tamás kaposvári adócsalási ügye volt (amelyben később Gyárfást felmentették), nem Fenyő meggyilkolása. Utána kifejtette: több, az ügyészség által felhozott mondat is ugyanerre az ügyre vonatkozott.

Kifogásolta azt is, hogy a szakértő a hangfelvételben elhangzó „szétbasszuk” szót úgy értelmezte, hogy ez Fenyő megölésére utal. Portik azzal érvelt, hogy „senki nem használja a szétbasszuk szót valaki megölésére”. Illetve azt is felidézte, hogy ő a felvételekben magát „katonának” nevezi, mert csak „parancsot teljesített”.

Portik Gyárfással kapcsolatban azt is hozzátette: bár Szemán László egy korábbi vallomásában azt állította, hogy Portik elküldte őt 1997-ben Gyárfáshoz jelezni, hogy el lesz intézve a Fenyő-ügy, Szemán állítása nem lehet igaz. Portik szerint azért nem, mert ha tényleg elküldte volna Szemánt, akkor ezt később Portik megemlítette volna a hangfelvételeken, amikor Gyárfást akarta zsarolni.

Portik szerint emellett nem Roháč ölte meg Fenyőt, hanem „az albánok és a szlovákok az elkövetők, Radnai László pedig a felbujtó”. Portik a bíróságon azt mondta: Radnai László volt az, aki megölte Fenyő Jánost. Radnait 2007-ben ítélték 12 évre a kecskeméti maffiaperben. Portik szerint viszont Radnait nemhogy meggyanúsították volna, „de még ki is engedték a börtönből”.

„Beismerték nekem, hogy ők ölték meg a Fenyő Jánost”

– mondta Portik. Arról is beszélt, hogy az ügy egyik kulcstanúja, Tasnádi Péter is benne volt tudomása szerint a gyilkossági ügyben. Tasnádi volt az, aki korábban azt állította, megbízta őt Gyárfás, hogy gyilkoltassa meg Fenyőt: Tasnádi azt is állította, hogy a megbízást elvállalta, de nem ölte meg Fenyőt, mert átverte Gyárfást. Portik szerint Tasnádi is hamis tanú, azonban csak azért nem ezeket az embereket csukják le, mert a rendőrség benne van az ügyben.

„Hogy manipulálták az ügyet, az látható. És hogy a valódi felbujtók, elkövetők részben maguk a tanúk.”

Portik ezután arról beszélt, hogy az ügyészség és a rendőrök is „szándékosan manipulálták a nyomozást”. Portik több nevet is bedobott az ügyhöz, így például a Gyárfás-per „albán szálaként” ismert Said Meád nevét. Said Meadot, az albán maffiózót Fenyő gyilkossága után állították elő a rendőrök. Ismeretlen okokból nem vették őrizetbe, habár három szemtanú is azt mondta, hogy ő volt az, aki tettesként eldobta ruháit a gyilkosság elkövetése után. Az albán szál mellett beszélt Portik Princz Gáborról is: Princz neve szintén feljött már korábban az ügyben. A nyomozati iratok alapján Princz volt Fenyő legfőbb riválisa, nem pedig Gyárfás.

Portik beszélt ezután korrupcióról, titkosszolgálatról: „jegyzőkönyveket tüntetett el a rendőrség. Ez így folyik Magyarországon” – állította. Portik többször megvádolta a tárgyaláson jelenlévő ügyészt is azzal, hogy nem járt el alaposan az ügyben. A bíró egy ponton végül megkérte Portikot, hogy „ne vegzálja tovább az ügyészt”. Végül pedig hozzátette: ő csak úgy került bele az ügybe, hogy 2005-ben bérelte Gyárfás házát.

A Gyárfás-ügy

Jó ideje húzódik első fokon az ítélethirdetés a Gyárfás Tamás és Portik Tamás ellen 2019 óta folyó büntetőperben. Az ügy egyre bonyolultabb Portik Tamás miatt, aki folyamatosan váltogatja ügyvédeit, ezzel húzza az időt, és akinek fia kedden a bírót is leöntötte kávéval. Feltehetően azért tette ezt, hogy a támadás miatt a bíró ellen elfogultságot lehessen bejelenteni, és egy új bíró kinevezésével ismét tovább lehessen húzni az eljárást.

Gyárfást emberölésre való felbujtással vádolják: a vádhatóság szerint 1998 elején egy bérgyilkos Gyárfás felbujtására és Portik Tamás megbízására ölte meg a kilencvenes évek ismert médiavállalkozóját, Fenyő Jánost.

„A kép minden darabja a helyére került” – így fejezte be az ügyész még tavaly nyáron a perbeszédet. Gyárfás Tamásra ekkor 12 évnél is többet kért az ügyész, Portikra életfogytiglant. A Portik és korábban Gyárfás által is említett, ügyben felhozott bizonyítékokat a vád szerint a Portik Tamás által készített titkos, több mint 500 perces hangfelvétel, illetve tanúvallomások képezik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!