Portik fia kávéval öntötte le a bírót, ezzel tovább bonyolódik a Gyárfás-Portik-ügy

2024. január 30. – 10:44

Portik fia kávéval öntötte le a bírót, ezzel tovább bonyolódik a Gyárfás-Portik-ügy
Portik Tamás fia, Portik T. rendőrök gyűrüjében a Fővárosi Törvényszék folyosóján a tárgyalás előtt – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden folytatódott Gyárfás Tamás és Portik Tamás régóta húzódó gyilkossági pere. A tárgyalás kezdése azonban csúszott, mert Portik Tamás fia, Portik T. megjelent a bíróságon, hogy beszéljen a bíróval. Portik Tamás fia jelezte Dr. Póta Péternek, hogy szerinte igazságtalanul bánnak az apjával.

A bíró elutasította, hogy beszéljen vele, helyette többször kérte Portik fiától, hogy engedje őt be a terembe, vagy hívni fogja a biztonságiakat. „Hívja nyugodtan” – válaszolta Portik fia, majd leöntötte Pótát egy pohár hideg kávéval. A tárgyalás kezdése addig állt, amíg nem érkeztek ki a rendőrök, akik az ügy miatt előállították Portik Tamás fiát.

A védőbeszédek miatt tartott tárgyalást, tehát az elsőfokú ítéletet megelőző egyik utolsó lépcsőt legutóbb tavaly novemberről halasztották el idénre. Ekkor Portik Tamás – ahogy eddig már többször – új ügyvédet kért a tárgyalás előtt. Az új ügyvéd időt kért a felkészülésre, ezzel került át a négy napból álló tárgyalássorozat 2024-re. Aztán a tárgyalás előtt Portik ettől az ügyvédtől is megvált.

A keddi tárgyalásra ezután Portik korábbi ügyvédjét, Vincze Tamást bízták meg Portik védelmére, Portik és Vincze szerint jogszabályba ütközően. Vincze volt az az ügyvéd, akit tavaly februárban rúgott ki Portik, akkori hetedikként. A mostani konfliktus is ebből fakadt: Portik fia és Portik is igazságtalannak tartotta, hogy azt a Vinczét bízták meg az üggyel, aki Portik szerint „a megromlott kapcsolat [közte és Vincze között] olyan szintű ellentét, ami nem teszi lehetővé, hogy bármilyen formában ellássa [Vincze] a védelmemet”.

Portik Tamás ügyvédje érkezik a tárgyalásra – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Portik Tamás ügyvédje érkezik a tárgyalásra – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Elfogulatlanság, új ügyvédek

Portik ezért azt kérte, hogy az ügyvédi kamara rendeljen ki neki Vincze helyett egy új ügyvédet, akinek felkészülési időt adnak. Továbbá jelezte azt is, hogy elfogultnak tartja a bírót azután, hogy a rendőrség intézkedett a reggeli kávés ügyben: „Ha Ön – vagy a fiam – sértett [az ügyben], ön akkor nem vezetheti a tárgyalást, ha jól tudom” -mondta. Póta erre jelezte, hogy már az ügy előtt indított ellene egy elfogultsági eljárást Portik, de ezt január 9-én elutasították – a bíró pedig hozzátette, hogy továbbra is elfogulatlannak érzi magát.

Portik ezután megvádolta Pótát azzal, hogy szerinte befolyásolta az előző ügyvédjét és hogy „az ítéletet már előre megírták”. Továbbá azt állította, hogy az általa hozott tanúkból egyetlen egyet nem hallgattak meg, majd azt is mondta, hogy szerinte úgynevezett „politikai okokból” és előléptetés miatt csinálja ezt a bíró.

Portik bejelentése után az ügyész jelezte, hogy Portik Tamás már tavaly óta „visszaélésszerű magatartást mutat az ügyben”. Az ügyészség szerint nem sérül Portik védelemhez való joga, hanem Portik „lovagol meg jobszabályi hiátust és késlelteti ezzel a határozathozatalt”. Az ügyészség úgy látja, hogy „Portik úr mindenkit feljelent” és visszaélésszerű attitűdje „várhatóan a jövőben sem fog változni”.

„Most jön a bíró kizárásával, ezt a kizárást egyszer már eljátszotta. (...) Kezdem azt érezni, hogy a mai incidens sem lehetett véletlenül”

– jelezte az ügyészség, arra utalva, hogy Portik a bíró elfogultságának bejelentésére próbál rájátszani minden eszközzel. Vincze szólalt fel ezután, aki jelezte, hogy nem jogszerűen lett kirendelve. Hozzátette, bizalomvesztés van közte és Portik között, ezért van joga Portiknak lemondania róla, mert ez így mindenkinek rossz és nem képviseli Portik védelmét.

Portik Tamást hallgatják meg élő bejelentkezéssel a tárgyaláson – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Portik Tamást hallgatják meg élő bejelentkezéssel a tárgyaláson – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A törvényszék azonban Vincze (és Portik) kérését elutasította: jelezte, hogy egy új ügyvéd az eljárás további elhúzódását jelentené. A bíró szerint Vincze már felkészülhetett a védőbeszédre, hiszen úgy vállalta el az ügyet immár harmadjára, hogy majd azt kell mondania. A törvényszék kimondta azt is, hogy Portik következetesen él vissza azzal, hogy a vádlottnak van joga leváltania az ügyvédet – és ezt mindig akkor teszi, amikor az ő védőbeszéde következne.

Portik ezután három hetet, Vincze négy napot kért az újabb felkészülésre, a bíróság végül másfél órát adott. Az ügyészség hozzátette Vinczének címezve, hogy „nem lehet arra hivatkozni, hogy nem tud perbeszédet tartani, hogyha azzal vállalta el a meghatalmazást”.

A Gyárfás-ügy

Jó ideje húzódik, hogy ítélet szülessen első fokon a Gyárfás Tamás ellen 2019 óta folyó büntetőperben. Gyárfást, az úszószövetség volt elnökét emberölésre való felbujtással vádolják: a vádhatóság szerint 1998 elején egy bérgyilkos Gyárfás felbujtására és Portik Tamás (akit az Aranykéz utcai robbantásért is elítéltek) megbízására ölte meg a kilencvenes évek ismert médiavállalkozóját, Fenyő Jánost.

Az ügyészség szerint a Gyárfás és Fenyő közötti üzleti ellentét és hatalmi harc volt a gyilkosság indítéka. A gyilkosságot elkövető bérgyilkost 2017-ben ítélték el, Gyárfás és Portik ellen pedig 2019-ben emeltek vádat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!