Gyárfás Tamás: Fenyő Jánost valaki megölte, de ez az én életemet is tönkretette

2024. január 30. – 14:54

Gyárfás Tamás: Fenyő Jánost valaki megölte, de ez az én életemet is tönkretette
Vincze Tamás, Portik Tamás kirendelt ügyvédje és Gyárfás Tamás beszélgetnek a Fővárosi Törvényszék folyosóján a tárgyalás szünetében – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Fenyő Jánost valaki megölte. Hogy erre megbízást kapott-e a gyilkos, arról
fogalmam sincs. De az ő halála, amelyhez semmi közöm nincs, az én életemet is tönkretette”

– mondta az utolsó szó jogán Gyárfás Tamás a Fővárosi Törvényszéken, ahol a úszószövetség volt elnökének gyilkossági pere első fokon a végéhez közeledik. Gyárfás arról beszélt, hogy reméli, a több mint öt éve húzódó ügyben a bíróság döntése már megszületett, de ismét ki akarta emelni, hogy ő úgy látja, nem tett semmi olyat, ami jogszabályokba ütközne.

Az ügyészség szerint 1998 elején egy bérgyilkos Gyárfás Tamás felbujtására és az Aranykéz utcai robbantásért is elítélt Portik Tamás megbízására ölte meg a kilencvenes évek ismert médiavállalkozóját, Fenyő Jánost.

„Szívesen használnám a szót, hogy ártatlan vagyok, de már ez a kifejezés is elborzaszt. Mintha lenne bármi, ami ellen védekeznem kéne”

– mondta a bíróságon Gyárfás. Ezután ismertette életpályájának néhány részletét, meg azt, hogy a vállalkozói világ kemény, ahol „óhatatlanul is lesznek [az embernek] vetélytársai”. Kifejtette, ebbe neki „nem fér bele az erőszak”, pláne, hogy úgy érzi,

  • az eddigi tárgyalásokon nem tagadott, hanem cáfolta a bizonyítékokat;
  • és nem voltak már vitái Fenyővel akkor, amikor ‘98-ban megölték.

Gyárfás elmondta, sok mindenen izgult már életében, ebben a perben pedig „hihetetlen volt számomra, hogy egyik percről a másikra mennyire mélyre lehet zuhanni”. Beszélt „koncepciózusan összerakott hamis állításokról” is, amelyekkel vádolják. Majd hozzátette,

„ezeket az éveket nem kapom vissza, de a becsületemet szeretném”.

A keddi tárgyaláson eredetileg Portik Tamás védőbeszédjét mondta volna el az ügyvédje. Azonban Portik a tárgyalás előtt egy újabb ügyvédjétől vált meg. Keddre ezért kirendelték Vincze Tamást, aki ezzel már harmadjára lett Portik védőügyvédje. Ez ellen Vincze és Portik is tiltakozott, ezt azonban a törvényszék elutasította: jelezve, hogy egy új ügyvéd az eljárás további elhúzódását jelentené.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A bíró szerint Vincze már felkészülhetett a védőbeszédre, hiszen úgy vállalta el az ügyet. Vincze a vonatkozó jegyzeteiért el is ment, azonban a tárgyaláson elállt attól, hogy elmondja védőbeszédét a szerinte „részben megalázó szituációban”.

A következő tárgyalási napokban így Portik Tamás szólal fel az utolsó szó jogán. Ígérete szerint ez napokig fog tartani.

A Gyárfás-ügy

Jó ideje húzódik első fokon az ítélethirdetés a Gyárfás Tamás és Portik Tamás ellen 2019 óta folyó büntetőperben. Az ügy egyre bonyolultabb Portik Tamás miatt, aki folyamatosan váltogatja ügyvédeit, ezzel húzza az időt, és akinek fia kedden a bírót is leöntötte kávéval. Feltehetően azért tette ezt, hogy a támadás miatt a bíró ellen elfogultságot lehessen bejelenteni, és egy új bíró kinevezésével ismét tovább lehessen húzni az eljárást.

Gyárfást emberölésre való felbujtással vádolják: a vádhatóság szerint 1998 elején egy bérgyilkos Gyárfás felbujtására és Portik Tamás megbízására ölte meg a kilencvenes évek ismert médiavállalkozóját, Fenyő Jánost.

„A kép minden darabja a helyére került” – így fejezte be az ügyész még tavaly nyáron a perbeszédet. Gyárfás Tamásra ekkor 12 évnél is többet kért az ügyész, Portikra életfogytiglant. A Gyárfás által említett, ellene hozott bizonyítékok alapját egy Portik Tamás által készített titkos, több mint 500 perces hangfelvétel képezi, illetve tanúvallomások.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!