Orbán: Egyfajta zsarolási útmutató az uniós források blokkolásáról szóló Financial Times-cikk

2024. január 30. – 12:38

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszú interjút adott a Le Point című francia lapnak Orbán Viktor, amiben beszélt arról, hogy szerinte Magyarország kompromisszumos ajánlatot tett az Európai Unió tagállamainak Ukrajna finanszírozására. A Miniszterelnökség honlapján teljes egészében közölt interjúban Orbán Viktor azt mondta, hogy a javaslat fogadtatása nem volt pozitív, és azt mondta, szerinte ha a tagállamok nem értenek egyet olyan kérdésekben, mint a háború, a migráció, a gender, „azonnal imperialista reakciót tapasztalnak Brüsszelből, és zsarolásnak vetik őket alá”. A miniszterelnök szerint a javaslat nem a vétóval való zsarolásáról szól, hanem az Európai Unió egységének helyreállításáról és fenntartásáról.

Tehát, ha valakit arra kényszerítünk, hogy részese legyen valaminek, amit nem szeret, és joga van ahhoz, hogy ne legyen részese, de rá nyomást gyakoroltak, őt kényszerítették bármilyen módon, hogy részese legyen, akkor tisztességes és észszerű, hogy minden évben lehetőséget adjunk neki arra, hogy részt vegyen a döntésben, hogy ez folytatódjon-e, vagy sem

– mondta Orbán.

A miniszterelnök egyfajta zsarolási útmutatónak nevezte a Financial Timesban a napokban megjelent cikket, amiben uniós források blokkolásával fenyegethetik meg Orbánt az uniós állam- és kormányfők február 1-i brüsszeli rendkívüli csúcsértekezletén. „Röviden összefoglalva: azt mondják, hogyha szuverén országként viselkedünk, akkor Magyarországot azonnal hatalmas pénzügyi blokád alá veszik, és összekötik az ukrán kérdést a jogállamisággal. A kettőnek semmi köze egymáshoz! Hogy akkor Magyarországon armageddon lenne. Ez áll a Financial Times által közzétett dokumentumban. A dokumentum hitelességében nem kételkedem. Brüsszelt ismerve képesek rá” – mondta Orbán.

Arra, hogy az Európai Tanács egyik magas rangú tisztviselője a közzététel után egyfajta cáfolatot adott ki, Orbán azt mondta, „mindannyiunknak van némi tapasztalatunk a nemzetközi politikában. Nem az óvodából jöttünk ki”.

„Ha a Financial Times közöl egy dokumentumot, amiben részletesen leírják a Magyarország elleni pénzügyi blokád és a velünk szembeni zsarolás forgatókönyvét, akkor biztosak lehetünk abban, hogy létezik ilyen”

– mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök az interjúban megerősítette, nem változott a magyar álláspont, szerinte az ukrajnai háborúnak nincs katonai megoldása, tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség, a többi tagállam javaslata azonban a katonai megoldás irányába mutat, és azt javasolják, az EU négy év alatt adjon 50 milliárd eurót Ukrajnának.

Orbán az interjúban azt is mondta, hogy

  • megérti az ukránokat, de szerinte több érv van a magyar javaslat mellett,
  • szerinte ez a pénz jól jönne a franciáknak, a németeknek, a magyaroknak, a lengyeleknek,
  • összességében úgy gondolja, hogy több érv van az évenkénti döntés mellett, mint amellett, akik 50 milliárd eurót szeretnének egyszerre kiosztani Ukrajnának négy évre.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy mivel a bizottság három hónappal ezelőtt egyértelműen kijelentette, hogy a magyar közbeszerzésekre vonatkozó szabályozással nincs probléma, ezért szerinte az Európai Bizottság ideológiai háborút folytat Magyarország ellen. „De mivel a bizottságot politikai szándék vezérli, mert ideológiai háborút folytat Magyarország ellen, Von der Leyen elnöknek új sérelmeket kell kreálnia Magyarország megtámadására és zsarolására. Az új sérelem pedig a migrációra és a genderre vonatkozik. Ennek semmi köze a korrupcióhoz vagy az igazságszolgáltatás minőségéhez, Magyarország ebből a szempontból jól áll. Nyilvánvaló tehát, hogy nem a jogállamiság az igazi érv Magyarország ellen” – mondta.

Az Európai Bizottság elnöke január közepén azt mondta, hogy 20 milliárd euró befagyasztva marad, amíg Magyarország nem teljesíti a feltételeket.

Orbán Viktor korábban azt mondta, mindenképpen megvétózza az Ukrajnának szánt támogatást. Az Európai Unió közös hitelfelvételből 50 milliárd euróval támogatná Ukrajnát, mely azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában megtámadta, javarészt ilyen külföldi támogatásokból tudja finanszírozni az ország működését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!