Az Alkotmánybírósághoz fordulnak az ellenzéki pártok a Pázmány-projekt miatt

2024. január 30. – 12:17

Az Alkotmánybírósághoz fordulnak az ellenzéki pártok a Pázmány-projekt miatt
A projekt látványterve – Forrás: KÖZTI

Másolás

Vágólapra másolva

Csárdi Antal LMP-s képviselő beadványához csatlakozva Jámbor András józsefvárosi országgyűlési képviselő, valamint a Momentum, az LMP, a Párbeszéd, az MSZP, a DK és a Jobbik-frakció tagjai is azt kérik az Alkotmánybíróságtól, hogy vizsgálják felül és semmisítsék meg a Palotanegyedbe tervezett Pázmány-projekthez fűződő kormányrendeletet, írja közleményében az LMP.

A beadvány felhívja a figyelmet, hogy a Pázmány-ügyben meghozott kormányrendeleti rendelkezések kifejezetten az épített környezet védelmét közvetlenül szolgáló törvényi rendelkezések lerontására, alkalmazásuk mellőzésére vonatkoznak. A közéleti vita helyett szerintük a rendelet átlépi a helyi védelem intézményét, fontos műemléki garanciákat számolva fel. Alkotmányellenesnek tekintik az indítványozók azt is, hogy a kormányrendelet az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra hivatkozva ad felhatalmazást arra, hogy törvényi szabályoktól eltérő kormányrendeletek szülessenek, és a helyi önkormányzatok döntési jogköre is sérül azáltal, hogy kormányrendelet keretei között von el tőlük hatásköröket.

Korábban bontási engedélyt adtak ki a Pázmány-projekt keretében a Magyar Rádió épületére, ám ezt később a kormányhivatal visszavonta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!