Bontási engedélyt kapott a Magyar Rádió volt székháza

2023. november 24. – 17:13

Bontási engedélyt kapott a Magyar Rádió volt székháza
A Magyar Rádió épülete a Bródy Sándor utca 5-7. szám alatt 1956-ban – Fotó: Nagy Gyula / Fortepan

Másolás

Vágólapra másolva

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) a budapesti Palotanegyed egykor a Magyar Rádiónak otthont adó tömbjébe költözik, és annak átépítésével alakítja majd ki az új kampuszát. A tervezet rengeteg vitát generált, pedig az épületeknek 2027-re már nyitva kellene állnia a diákok előtt.

Az állam által kiemelt projektté tett, jelenleg 200–250 milliárd forintból megvalósítani tervezett beruházás első lépése a bontás lenne. Ehhez a tulajdonos október végén beadta a terveket a fővárosi kormányhivatalhoz, onnan viszont november 3-án visszadobták azt, írja az ügyet alaposan körbejáró 24.hu.

November 22-én a Pest Vármegyei Kormányhivatal bejárást szervezett, azt akarták kideríteni, vajon az engedély hiánya ellenére megkezdődtek-e a munkák. Megállapították, hogy nem, ám pontosan ugyanekkor a Pest Vármegyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály Építésügyi Osztálya, mint eljáró építésügyi hatóság határozatot hozott a 9 db épület és 10 db gépészeti felvonó berendezés bontásának bontási engedélyezési eljárásban.

Azt nem tudni, hogy a folyamat miért került át a fővárosi hatóságtól a vármegyei szintre,

azonban az kiderült, hogy a változást Sára Botond főispán, Józsefváros volt polgármestere indította el, aki kérte kizárását az ügyből – írja a lap.

Eddig azt lehetett tudni, hogy Bródy Sándor utca 5-7. homlokzata, illetve utcai szárnya teljes egészében megmaradt, az udvari szárnyak, illetve az azokhoz kapcsolódó bővítmények viszont eltűnnek. A nyilvánossá vált tervrajzokon azonban a védett utcai szárny az udvarhoz közelebb eső fele más árnyalatú, mint a biztosan megmaradó, valamint biztosan eltűnő részek.

Hogy ez mit jelent, azt a kormányhivatal szentendrei járási hivatalának osztályvezetője, Kiss Andor se tudta megmondani, de szerinte egy következő engedélykérésnél

a tulajdonos már a bontását fogja kérni, átmeneti megtartására pedig csak azért van szükség, hogy az új szerkezetek beépítéséig biztosan állva maradjon a főhomlokzat.

A 2025. novemberéig hatályos bontási engedély – ez megkezdett, és folyamatosan végzett munkák esetén két évvel meghosszabbodik – ellen december 7-ig van lehetőség közigazgatási pert indítani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!