A Pest Vármegyei Kormányhivatal visszavonta a Pázmány Campus miatt kiadott bontási engedélyeket

2023. december 6. – 14:04

Másolás

Vágólapra másolva

Visszavonta azokat a bontási engedélyeket a Pest Vármegyei Kormányhivatal, amelyet a budapesti Palotanegyedben kialakítandó Pázmány Campus miatt adtak ki, írta Facebook-oldalán Pikó András, Józsefváros polgármestere.

A tervek szerint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) a budapesti Palotanegyed egykor a Magyar Rádiónak otthont adó tömbjébe költözik, és annak átépítésével alakítja majd ki az új kampuszát. Az állam által kiemelt projektté tett, jelenleg 200–250 milliárd forintból megvalósítani tervezett beruházás első lépése a bontás lenne.

Ehhez a tulajdonos megkapta a bontási engedélyt a Magyar Rádió egykori, Bródy Sándor utcai épületére, de ekkora már a józsefvárosi önkormányzat ideiglenes védelem alá helyezte az épületegyüttest, hogy megakadályozza a bontást. Az önkormányzat társadalmi egyeztetést akar, hogy környezet- és lakóbarátabb tervek készüljenek.

Később Pikó András arról számolt be, hogy a kormány egy direkt erre az esetre szabott egy rendeletet visszamenőleges hatállyal, hogy kiemelt állami beruházások által érintett épületek esetében a helyi önkormányzat egyedi védettséget ne biztosíthasson épületeknek.

Pikó most arról írt, hogy a Pest Vármegyei Kormányhivatal visszavonta a korábban kiadott bontási engedélyt az érintett épületekre azzal az indokkal, hogy az önkormányzat a tulajdonában lévő épületek helyi védelem alá helyezéséről döntött. Ezt pedig nem lehetett volna figyelmen kívül hagynia a kormányhivatalnak.

Az ügynek természetesen ezzel nem lesz vége, de Pikó december 11-ére közmeghallgatást hirdetett a józsefvárosiaknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!