Magyarország régi szovjet harcjárműveket adott el Szerbiának

2024. január 25. – 08:53

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország régi szovjet gyalogsági harcjárműveket adott el Szerbiának – írta a Magyar Nemzet.

A szerb hadsereg 26 darab BTR–80A típusú páncélozott gyalogsági harcjárművet vásárolt a Magyar Honvédségtől. A harcjármű tíz személyt tud szállítani, feladata egy lövészraj harcának támogatása a védelem és támadás során egyaránt. Vízen is képes közlekedni, a hátulsó részén páncélfedéllel zárható hajócsavar található.

A Magyar Honvédség az Oroszországgal való közös államadósság kiegyenlítéseként kapott 555 darab BTR-80-ast 1996 és 1999 között. Ezek egy részét 2006 és 2010 között felújították, a többség azonban mára használhatatlanná vált. A most eladott járművek éjjellátó készülékekkel, fejlett kommunikációs rendszerekkel felszereltek ugyan, de nem elégítik ki Magyarország hosszú távú védelmi igényeit. A Honvédség mellett ma a Terrorelhárítási Központ (TEK) is használ néhány BTR-t.

BTR-80 kerekes páncélos szállító harcjármű a Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központjában 2022. szeptember 1-jén – Fotó: Vasvári Tamás / MTI
BTR-80 kerekes páncélos szállító harcjármű a Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központjában 2022. szeptember 1-jén – Fotó: Vasvári Tamás / MTI

A tervek szerint a Magyar Honvédség kötelékében a német Rheinmetall által kifejlesztett Lynx (Hiúz) gyalogsági harcjármű váltja fel a BTR–eket. A Lynx harcjárműcsalád az ilyen haditechnikai eszközök legújabb generációját képviseli: erős aktív és passzív védelemmel, fegyverzettel, valamint fejlett érzékelő és felderítő rendszerekkel is rendelkezik. A magyar állam 2020 augusztusában írta alá a Rheinmetallal a Lynx harcjárművek zalaegerszegi gyártásáról szóló szerződést.

A mintegy kétmilliárd eurós, közel nyolcszázmilliárd forintos programban 218 darab Lynx gyalogsági harcjárművel szerelik fel a Magyar Honvédséget, amelyekből 172 darabot Zalaegerszegen, az északi ipari parkban, a ZalaZone járműipari tesztpálya és technológiai kutatóközpont mellett felépülő gyárban a Rheinmetall Hungary Zrt. gyárt le.

A magyar haderő fejlesztési terveiről a Direkt36 írt ebben a cikkben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!