Elkészült az első magyar gyártású Lynx gyalogsági harcjármű

2023. december 23. – 14:16

Másolás

Vágólapra másolva

Legördült a zalaegerszegi gyár futószalagjáról az első magyar gyártású Lynx, azaz a Hiúz, a legmodernebbnek és legkorszerűbbnek tartott gyalogsági harcjármű – derül ki a Honvédelmi Minisztérium közleményéből.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf minisztériuma stratégia partnerével, a Rheinmetall kötött legújabb megállapodása szerint, a Hiúzok (Lynx KF-41) alapjain fejleszt légvédelmi rendszert a Magyar Honvédség számára.

A magyar Hiúzok hossza 8,49 méter, szélességük 3,8 méter, magasságuk 3,73 méter, bár ez függ a járműtestre szerelt felépítménytől is. Teljesítményükről egy 6 hengeres, 1463 lóerős Liebherr D9612 turbodiesel motor gondoskodik.

A miniszter szerint a gyalogsági harcjármű méltó módon tükrözi a Honvédségben megkezdődött kultúraváltást, az alacsonyan szálló, kisméretű drónok, illetve a hagyományos légi célok elleni aktív védekezés ugyanis ma már elengedhetetlen a páncélos képességek hatékony alkalmazásánál.

„A modern, high-tech magyar haderő felállítása biztosítja, hogy a Magyar Honvédség nemcsak országunk védelmét tudja hatékonyan ellátni, de nemzetközi szövetségesi kötelezettségeinek is maradéktalanul képes legyen megfelelni” – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!