Aszódi Attila: A kormány nem fog visszakozni Paks II. megépítéséből, tartható a 2032-es indulás

2024. január 24. – 13:28

Másolás

Vágólapra másolva

A 24.hu podcastjának volt a vendége Aszódi Attila, a Paks II. projektért korábban felelős kormánybiztos és államtitkár, a Budapesti Műszaki Egyetem Természettudományi Karának dékánja. Az atomenergia-szakértő szerint a kormány nem fog visszakozni Paks II. megépítéséből, és nincs oka arra, hogy felmondja a tíz éve kötött szerződést az oroszokkal.

A projekt 2023-ban került a kivitelezés fázisába, februártól pedig az orosz fővállalkozó nekilát az egyik reaktortartály megépítésének. Aszódi szerint a jelenlegi ütemterv mellett tartható a 2032-es indulás.

„Kérdés, hogy a teljes építési folyamatot, ami az oroszok gyakorlatában 8–10 év szokott lenni, hogyan lehet tartani a szankciók által nehezített környezetben” – fogalmazott, de Aszódi ezzel együtt sem gondolja, hogy az orosz gazdasági helyzet érdemben lassítani fogja a munkálatokat.

A szakember szerint figyelni kell a megújuló energiatermelés térnyerésére is, ami új helyzetet teremt a hazai energiaiparban. Mint mondta, a több mint 5500 megawattos kapacitásuk már megközelíti a magyar villamosenergia-rendszer csúcsterhelését, ami 6000–7500 megawatt között szokott mozogni, a közeljövőben pedig további megújuló kapacitások belépése várható. Ez újfajta szabályozási mechanizmusok beépítését igényli, de a régi paksi blokkok e tekintetben nem elég rugalmasak – figyelmeztetett. Az új létesítmények viszont az eltérő technológiájuk miatt alkalmasak lesznek a visszaterhelésre – ez viszont még odébb van, ezért a szakértő a környező országok mintájára két darab, 600 megawattos szivattyús tározós vízerőmű kialakítását sürgeti

A teljes adás itt meghallgatható.

Aszódi már tavaly augusztusban is arról beszélt, optimális ütemezéssel a 2030-as évek első felében fog tudni ténylegesen villamos energiát termelni a Paks II. két új blokkja.

Aszódi Attila 2019 januárjában nem a legszebben távozott az államtitkári posztról, a paksi beruházás miatt egyre több konfliktusa volt, még a Pegasus kémszoftvert is ráeresztették.

Szijjártó Péter tavaly augusztusban az Alekszandr Mertennel, a Roszatom érdekeltségébe tartozó ASZE mérnöki vállalat alelnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a folyamatosan késő paksi projekt előkészítési szakasza lezárult, és „átlépünk a valódi, fizikai építkezés szakaszába”. Mindeközben a Paks II. projektért felelős Paks II. Zrt. továbbra is pörgeti a szerződéskötéseket, tavaly főleg informatikai szolgáltatásokra és mérnöki munkára költöttek nagy pénzeket, de közel negyedmilliárd forint akadt kommunikációs és rendezvényszervezési feladatokra is – erről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!