Hiába késik Paks II., azért új szerződések kötésére akadt így is pár milliárd forint idén

2023. november 29. – 05:54

Másolás

Vágólapra másolva

A folyamatosan késő Paks II. projektért felelős Paks II. Zrt. továbbra is pörgeti a szerződéskötéseket, idén főleg informatikai szolgáltatásokra és mérnöki munkára költöttek nagy pénzeket, de közel negyedmilliárd forint akadt kommunikációs és rendezvényszervezési feladatokra is, írja a Hvg.hu.

Idén novemberben a Paks II. Zrt 260 millió forintos szerződést kötött adatközponti tűzfalak és menedzsment szerverek beszerzésére, az előző hónapokban pedig szintén kötöttek több, informatikai szolgáltatással kapcsolatos feladatra szerződést: májusban például több mint 900 millió forintért. Emellett

  • februárban 3 millió eurós szerződést kötöttek mérnöki feladatokra az MVM Erbe Zrt.-vel;
  • augusztusban 425 millió forintos szerződésbe szálltak bele a TTSA Mérnökirodával független szakértői véleményezésre;
  • januárban pedig a Paks II.-re vonatkozó képzési dokumentumok lektorálására fizettek 48,2 millió forintot.

Jutott pénz emellett kommunikációs és rendezvényszervezési feladatokra is, erre egy 224 millió forintos szerződést kötöttek a New Land Media Kft és a Lounge Design Kft.-vel. Mindkét cég a kormányhoz közeli Balásy Gyula érdekeltségébe tartozik, a cégek árbevételének jelentős része állami megbízásokból származik.

A Paks II. Zrt. vezetőinek fizetése idén nem változott: a vezérigazgató 4 millió forintos alapbérrel dolgozik, a legkevesebbet kereső igazgató pedig 2,8 millió forintért.

Szijjártó Péter idén augusztusban az Alekszandr Mertennel, a Roszatom érdekeltségébe tartozó ASZE mérnöki vállalat alelnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a folyamatosan késő paksi projekt előkészítési szakasza lezárult, innen „átlépünk a valódi, fizikai építkezés szakaszába”. Szijjártó szeptemberben arról beszélt, hogy a késve épülő 2700 méteres résfal 40 százaléka már elkészült.

Alekszej Lihacsov Roszatom-vezér is járt Pakson, a látogatás után jelentette be az orosz cég, hogy az 5-ös blokk alatti betonöntési munka a beígért 2024 végi cél helyett 2025-re csúszhat. Az optimista becslések szerint is legkorábban a harmincas évek elején léphet üzembe majd Paks II.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!