Ádám Zoltán: A IX. kerület a magyar ellenzéki politika laboratóriuma

2024. január 18. – 16:30

Másolás

Vágólapra másolva

A IX. Kerület „a magyar ellenzéki politikának egy laboratóriuma” – mondta Ádám Zoltán, a Corvinusról kirúgott egyetemi docens az ATV Start című műsorában. Hétfőn derült ki, hogy ebben a kerületben fog munkába állni Baranyi Krisztina főtanácsadójaként, most pedig részleteket is megosztott az új munkájáról.

Ádám Zoltánt október 24-én bocsátották el a Corvinusról, miután etikai eljárást kezdeményezett, mert egy hallgatót elkülönítve, külön vizsgasort kitöltve vizsgáztattak le az egyetemen. A vizsgaügyet kirobbantó oktatót később azonnali hatállyal kirúgták, arra hivatkozva, hogy hátráltatta az ügyet feltárni szándékozó eljárást és megengedhetetlen stílusban kommunikált a feljebbvalóival. A kirúgott docens ezután bíróságra vitte az ügyet, most pedig arról is beszámolt, hogy főtanácsadóként is folyathatná oktatási és kutatási tevékenységét, ha egyszer visszahívnák a Corvinusra vagy egy másik egyetemre.

Arról is beszélt, hogy korábban végzett már hasonló, tanácsadói munkát a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban, de rengeteg minden van, amit most még meg kell tanuljon. Elsősorban költségvetési kérdésekkel és közpolitikai koncepciók kivitelezésével foglalkozik majd, de első feladata egyelőre, hogy nézzen körül, nézze meg kik főbb a szereplők.

Ádám Zoltán inkább szakmai feladatokat fog ellátni politikai helyett. Hozzátette, hogy Ferencváros a magyar ellenzéki politikának egy laboratóriuma, az a kerület, ahol a független ellenzéki polgármester egy nagyon izgalmas projektet talált ki, amit integritását megőrizve, egy határozott ellenzéki arcéllel próbál továbbvinni.

Szóba került az EU-s Horizont program és az Erasmus ügye is, miután januárban a kormány bejelentette, hogy elakadtak a tárgyalások az Európai Unióval, így megvonják ezeket a támogatásokat az alapítványi fenntartásba került intézményektől. „Nyilván ez egy versenyképesség-veszteség is” – fogalmazott Ádám Zoltán. Azt is hozzátette, hogy míg a Corvinuson dolgozott, neki is kellett olyan kutatási projektek szerveznie, ahol előfordult, hogy nem álltak vele szóba az egyetemek, miután megtudták, hogy a Corvinus nem része a Horizont programnak. Előző héten kiderült, hogy az állam saját költségvetéséből fogja pótolni ezeket a pénzkieséseket, de Ádám Zoltán szerint a külföldi egyetemek így is azt érezhetik, hogy „egy olyan partnerintézménnyel kell együttműködni, aki nem tagja a klubnak, aki legjobb esetben egy megtűrt résztvevő lehet.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!