Hármast kapott, szúrt. Beszűrődött a fény, ütött

2024. január 14. – 11:44

Hármast kapott, szúrt. Beszűrődött a fény, ütött
A rétesrecept miatt a férfi ezt a kést vette magához a vád szerint – Fotó: Magyarország Ügyészsége
Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Azt szokták mondani, hogy az ország gazdagabb nyugati régiójára inkább a bonyolultabb gazdasági bűncselekmények jellemzők, de azért ott is szép számmal történtek brutális emberölések és majdnem halált okozó késelések. A bűnügyi statisztika bizonyítja, hogy nincs az a semmiség, amelyből ne lehetne a szó legszorosabb értelmében véve késhegyre menő vita.

Bemutatunk néhány olyan esetet Győr-Moson-Sopronból, amelyben egy-egy ép ésszel föl nem fogható apróság jelentette a szikrát – legutóbb a győri rétesrecept, pár éve a kutyusnak szánt húsos csont vagy egy közepes osztályzat fizikából. Egy nemrég elítélt gyilkosról valamikor a Kossuth-díjas író, Galgóczi Erzsébet írt regényt.

A rétesrecepten kaptak össze

Nemrég helyszíni tárgyalást tartott a Győri Törvényszék egy győri borozóban, ahol tavaly nyáron egy 63 éves férfi veszett össze régi ismerősével, mert nem jutottak közös nevezőre a rétes elkészítésének tökéletes módját illetően. A vád szerint előre kitervelt emberölési kísérletet követett el a vendég – mondta Dr. Gál Katalin, a vármegyei főügyészség szóvivője.

A vádlott dühe a rétesvita után sem csillapodott, felment a lakásába, és konyhakéssel esett neki a másik nyakának. A metszés a légcsövet érte. A sértettet súlyos vérveszteség miatt vitték kórházba, végül életben maradt. A támadó büntetése akár életfogytiglan is lehet.

A sövénnyel kezdődhetett, öngyilkos lett a támadó

Január 4-én a Bakony lábánál fekvő Veszprémvarsányban egy szomszédvita öngyilkosságba torkollt. Két szomszéd között robbant ki vita, a környéken lakók értesülései szerint a belógó sövény miatt emelt szót egy nő, amire 73 éves szomszédja lapáttal támadt rá. A nő védelmére apja sietett, mire a 73 éves támadó hazaszaladt egy késért. A penge súlyos sebet ejtett az apán. Ezután a támadó hazament és kötéllel vetett véget életének – írta a Kékvillogó.

A beszűrődő fény bosszantotta fel

Két év felfüggesztett börtönre ítélték tavaly júniusban életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt azt a 21 éves fiatalembert, aki húsklopfolóval torolta meg bátyján a tapintatlan ébresztést Győrben. Fivére hazajött a munkából, felkapcsolta a lámpát a folyosón, a kulcslyuk fénye zavarta öccsét, aki egy fém húsklopfolót hozott a konyhából. A másik tarkójára vágott, majd fejét és testét ütötte vele. Szerencsére időben toppant be a harmadik testvér.

Késsel támadt tanárnőjére a diák

Májusban öt év börtönre ítélte a Győri ítélőtábla az iskolai késelés elkövetőjét – Fotó: Laczó Balázs / Telex
Májusban öt év börtönre ítélte a Győri ítélőtábla az iskolai késelés elkövetőjét – Fotó: Laczó Balázs / Telex

Az egész ország megismerhette a 17 éves fiú ügyét, aki 2019. december 5-én azért támadt fizikatanárnőjére Győrben, mert hármast kapott egy dolgozatra. A jegy felzaklatta a maximalista fiút, igazságtalannak érezte, az osztályzat másnapján odaszólt padtársának: „Megvan a terv!”. Azt színlelve, hogy a füzetében szeretne valamit mutatni a tanárnőnek, kisétált, átadta a füzetét, a sértett mögé lépett, és bal lapockatájékon hátba szúrta.

Amikor a tanár földre rogyott, mellé guggolt, és a feje fölé emelt késsel még kétszer lesújtott a nyaka és mellkasa felé. A kést egyik osztálytársa vette el tőle, a tanárnőt kórházba vitték, szerencsére túlélte.

H. András ma már 22 éves felnőtt, tavaly májusban a Győri Ítélőtábla jogerősen elítélte, a Győri Törvényszék által kiszabott öt év börtönt helybenhagyva. A büntetés kétharmada után bocsátható feltételes szabadságra. Korábban letartóztatásban is volt, 2025 tavaszán szabadulhat legkorábban.

Olyan értéktelen volt a zsákmány, hogy a gyilkos kidobta

Mindössze pár értéktelen cipőért, rossz pulcsiért halt meg Sopronban egy hajléktalan 2016 decemberében, akit lakókocsijában vertek agyon. A gyilkos egész nap társával ivott, megvárták a sötétedést, és kilopóztak, hogy amíg a férfi távol van, átkutassák a holmiját. Letörték a láncot, és hét darab műanyag szatyrot készítettek össze az áldozat erősen használt kabátjának, pulóverének, tányérjainak. A férfi váratlanul megjelent, de ekkor a lakókocsiból kilepett a fiatalabb elkövető, lendületből ráugrott, és egy fadarabbal, majd raklappal verte agyon, aztán a sorsára hagyták. A zsákmányt végül kidobták, semmire sem mentek vele.

P. Mihályt a törvényszék után a Győri Ítélőtábla is életfogytiglanra ítélte azzal, hogy legkorábban 25 év múlva szabadulhat. Társa végül csak pszichikai bűnsegédként és a rablás miatt hét évet kapott.

Vodkás Pista bácsi és a húsos csont

T. Istvánt a helybéliek Vodkás Pista bácsinak hívtak, csendes öregember hírében állt. A 78 éves férfi 2014-ben egy húsos csont miatt akart agyonverni egy falubeli asszonyt a Győr melletti Győrzámolyon. Kalapácsával átbiciklizett az asszonyhoz, akitől már többször vett húst, gyakran hitelbe, mert soha nem volt pénze. A 69 éves asszony először csak hájat adott, de T. István húsos csontot kért a kutyáinak.

Amikor áldozata a fagyasztóládában keresgélt, a férfi a fejére sújtott, és ezután is csapkodott a nő felé, aki sikoltva a teraszra menekült. Közben a férfi odabent kiszolgálta magát, visszatette a hájat, és kivett a ládából egy csánkot. Aztán ismét üldözőbe vette a tulajdonost, ököllel ütötte az arcát. Az asszony szerencsére be tudott zárkózni a házba, fia később a tárgyaláson mesélte, hogy édesanyja ezt követően csak égő lámpa mellett tudott elaludni.

T. István tette azonban a múltja ismeretében igazán vérfagyasztó.

Az a réges-régi, közös bűn

Vajon mit írt volna naplójába Galgóczi Erzsébet, ha megéri a napot, amikor a Ménfőről ismert T. Istvánt harmadszor is elítélik élet elleni bűncselekményért? Mert kevesen tudják, hogy a húsos csontot kérő kalapácsos férfi nem volt más, mint a hajdan halálra ítélt, majd kegyelmet kapott gyilkos, aki 1956. november 8-án disszidálni akart barátjával Ménfőről. Megszálltak egy határ menti háznál, de végül az istállóban a csizmájáért és a karórájáért agyonverte útitársát egy fejőszékkel.

Ő maga azt állította 1958-ban, hogy összeverekedtek, és nem akarta megölni Zolit, akinek végül eltette a holmiját. A határ menti szállásadók megtalálták a trágyadomb mellett a szalmával takart áldozatot, de féltek, hogy bajba kerülnek, és a Dunába dobták a fiatal holttesttét, amely csak később bukkant fel. Az áldozatot azért nem kereste senki, mert azt hitték, hogy disszidált, a gyilkost így csak 1958 decemberében tartóztatták le.

Az író végigkísérte az akkor húszéves T. István ügyét, naplójába azt írta: „Ott voltam T. Pisti tárgyalásán” – mesélte az író hagyatékát gondozó Galgóczi Károlyné a Telexnek. Végül az Elnöki Tanács kegyelmével T. István életfogytiglant kapott 1960-ban, és 1973-ban szabadult.

A későbbi "vodkás Pista bácsi" kegyelméről 1960-ban a Kisalföldben jelent meg a hír – Forrás: Kisalföld, 1968. ápr. 28. / Arcanum Digitális Tudománytár
A későbbi "vodkás Pista bácsi" kegyelméről 1960-ban a Kisalföldben jelent meg a hír – Forrás: Kisalföld, 1968. ápr. 28. / Arcanum Digitális Tudománytár

Amíg a rácsok mögött töltötte fiatalságát, Galgóczi Erzsébet a gyilkosságon túlmutató esetről megírta November című novelláját, majd 1975-ben a Közös bűn című kisregényt, amelynek főszereplője, Kuberkó Ferenc maga a későbbi Pista bácsi. A regényből Mihályfi Imre hasonló címmel filmet is rendezett 1978-ban.

Amikor a valódi T. István kiszabadult a szegedi fegyházból, azonnal viszonya lett Ménfőcsanakon egy Somogy megyéből származó asszonnyal, akinek fiatal férje halálos balesetet szenvedett. Pár évvel később, 1978-ban megszületett a Közel a kés című novelláskötet, benne A falu özvegye című novella a jóvágású férfiről, akibe beleszeret egy fiatalon megözvegyült nő. A szép asszonyt a műben az egész faluja segíti, és nem tudják elfogadni, hogy ő mégis új társat választ, ráadásul olyat, akiről kiderül, hogy korábban gyilkosságért ült. A férfi – akit ebben a műben Ágostonnak hívnak – egy idő után durván bánik vele, a kapcsolat megszakad, és a novella véget ér.

A valóságban azonban drámaibb volt a folytatás. Az igazi T. István feleségül is vette az özvegyet, akinek két gyereke volt már. Kétszer is elváltak, majd a léha életet élő T. István utánuk eredt a nő szülőfalujába, Somogy megyébe. Ott az asszony nem akarta beengedni a házába, ezért ő dühében késsel sebesítette meg párját és anyósát, majd öngyilkosságot kísérelt meg. T. Istvánt 1978 végén nyolc évre ítélte a Kaposvári Megyei Bíróság.

Minden oka meglehetett hát 1978-ban Galgóczi Erzsébetnek, hogy tartson ettől az embertől. Mert azt már megint csak a hagyatékőrző Galgóczi Károlynétól tudjuk, hogy sógornője azért nem volt jelen 1978 novemberében a győri Kisfaludy-színház épületének avatásán, mert T. István megfenyegette A falu özvegye miatt.

Majdnem húsz év telt el a második tette és újabb szabadulása után, és Győrzámolyon csendesen ült a kocsmában a nincstelen öregember 2014-ben. Sorsszerű, hogy harmadik bűntette sem volt átgondoltabb az elsőnél: miután a kalapáccsal megverte az idős asszonyt, a csánkkal keresztülbiciklizett a falun, majd a kopogtató rendőrnek véres nadrágban nyitott ajtót, és azt állította, hogy mindvégig otthon volt. A csánkot elrejtette az udvaron, a szomszédok jelezték később, megbüdösödött a júniusi melegben.

T. Istvánt a Győri Ítélőtábla 2016-ban jogerősen kilenc évre ítélte.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!