A Direkt36 kórházi fertőzésekről szóló cikksorozata nyerte a Transparency-Soma-díjat

2024. január 11. – 18:49

Másolás

Vágólapra másolva

A Direkt36 – Telexen is közölt – kórházi fertőzésekről szóló cikksorozata nyerte az év legjobb oknyomozói munkájáért járó Transparency-Soma-díjat – jelentette be Urbán Ágnes egyetemi docens, a Mérték Médiaelemző Műhely igazgatója a csütörtök esti díjátadón a Francia Intézetben.

A Direkt36 újságírói, Wirth Zsuzsanna és Marton Kamilla cikksorozatban járták körül, miért halnak meg ennyien Magyarországon kórházi fertőzésben, és hogyan próbálja szőnyeg alá söpörni a problémát a magyar kormány. A cikksorozat részei:

Ezek mellett hosszabb videóban is bemutatták nyomozásukat.

A díjátadón a shortlistre került cikkeket is bemutatták, köztük volt a telexes Sarkadi Zsolt 30 milliárd forint, egy rejtegetett kötvény és 8 év az életemből című cikke is, amiben egy FHB-kötvény kalandos útját mutattuk be. Ez volt az a kötvény, aminek lejegyzésén keresztül 2012-ben a magyar kormány versenyjogi előírásokkal ütköző segítséget nyújthatott az Orbán Viktor szívének – akkor még – kedves Spéder Zoltánnak és bankjának.

Kiemelkedő teljesítményt nyújtott a Direkt36 egy másik írása is. Panyi Szabolcs, Pethő András, és Szabó András mélyreható tényfeltáró cikkükben a NER egyik kiemelt vállalatának, a 4iG-nek az elmúlt évekbeli felemelkedését mutatták be.

Elismerésben részesült Jandó Zoltán, a G7.hu újságírója, aki a NER-es cégeken belüli pénzmozgások útját és módszertanát leplezte le.

Rövidlistára került Magyari Péter háromrészes cikksorozata is, amit a Válasz Online-on tettek közzé. Magyari annak járt utána, miképpen érkeznek a Távol-Keletről, azon belül elsősorban Indonéziából és a Fülöp-szigetekről vendégmunkások Magyarországra.

A zsűri szintén kiemelte az Átlátszó.hu munkatársainak a cikkét is, ami egy konkrét eseten, a nyírmártonfalvai lombkoronasétány ügyén át mutatta be, hogyan nyúlják le az Európai Unióból érkező forrásokat.

A díjat 2016 óta a Transparency International Magyarország adja át.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!