Takács Péter: 8 új meddőségi ambulancia jön létre még idén

2024. január 10. – 13:04

Másolás

Vágólapra másolva

A meddőségi kivizsgálások jobb elérhetősége érdekében még ebben az évben 8 meddőségkezelési szakambulanciát hoznak létre az országban, és bővül azon gyógyszerek köre, amelyeket 100 százalékos társadalombiztosítási támogatással írhatnak fel a kezelésben részt vevőknek – jelentette be a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára szerdán Budapesten.

A Szent János Kórház Meddőségi Centrumában tartott sajtótájékoztatón az MTI tudósítása szerint Takács azt mondta, az ellátásokat modernebbé teszik a legfrissebb nemzetközi trendeknek megfelelően. Az államtitkár szerint a rendszert úgy alakítják ki, hogy minimalizálják azon embriók számát, amiket végül nem ültetnek be, és ehhez igazították a finanszírozást is. A kormány célja, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen – mondta Takács Péter.

Vesztergom Dóra, a lombikszektor átalakításáért felelős Humánreprodukciós Igazgatóság vezetője azt mondta, hogy az új finanszírozási eljárásrendre évente kétmilliárd, a szakambulanciák kialakítására és eszközbeszerzésre hárommilliárd forint a költségvetési fedezet. További változásokról is beszámolt:

  • finanszírozást kap az embriók 5. napig való tenyésztése a korábbi 3 naphoz képest,
  • létrehozták az embriológus képzést,
  • elindult a szakdolgozók képzése,

Vesztergom azt mondta, 2018 előtt évente átlagosan 5000-5700-an jutottak hozzá meddőségi kezelésekhez, ez a szám azóta megduplázódott, és átlépte a 10 ezret. Nőtt a meddőségi kezelésekben született gyerekek száma is, míg 2018 előtt 1400-1450 gyerek született évente ilyen eljárásoknak köszönhetően, addig tavaly már több mint 2300 – mondta.

Az állam másfél éve kebelezte be a lombikbébiszektort, azóta csak állami intézetben végeznek beültetést. Az átalakítás élére Vesztergom Dóra nőgyógyász-endokrinológus, meddőségi specialista, Novák Katalin köztársasági elnök sógornője került, márciusban lesz két éve, hogy a Humánreprodukciós Igazgatóság élén áll. Az ő feladata volt az ágazati-szakmai koncepció kialakítása, a finanszírozás megszervezése, az ellenőrzés és az adatszolgáltatás is, korábban azt mondta, évi 2400-ról 4500-ra emelkedhetne a lombikbébik száma.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!