A következő 5 évben még három centrumot kell nyitni Kelet-Magyarországon a meddőségi szektor vezetője szerint

2023. szeptember 27. – 15:25

Másolás

Vágólapra másolva

„November 1-jétől lép hatályba az a jogszabályi változás, ami lehetővé teszi, hogy első körben ebben az évben 8 szakambulancia meg tud nyílni. Ezeket ott helyeztük el, ahol jelenleg nincs lombikintézet. Lesz ennek a folyamatnak 2. és 3. üteme, az a célunk, hogy a következő 3 évben minden vármegyei kórházban legyen egy meddőségi szakambulancia” – mondta a Portfoliónak Vesztergom Dóra, a Humánreprodukciós Igazgatóság vezetője. A lombikbébiszektor államosítása után a szektor élére került nőgyógyász-endokrinológus, meddőségi specialista, aki egyébként Novák Katalin államfő sógornője, azt mondta, hogy a következő 5 évben még három lombikcentrumot kell nyitni a kelet-magyarországi régióban. Szerinte az lenne az ideális, ha minden megyei központban lenne egy meddőségi intézet, de most ezek a lehetőségeik.

Évi 2400-ról 4500-ra emelkedhetne a lombikbébik száma

Az állam tavaly nyáron kebelezte be a lombikbébiszektort, azóta részletes adatokat nem közöltek, Vesztergom Dóra most azt mondta, hogy 2022-ben az IVF beavatkozások száma 14 901-re bővült, és elismerte, hogy az egy főre jutó beavatkozások száma európai viszonylatban még így is alulmarad.

A meddőségi specialista szerint ha megvalósulnak a terveik, akkor az asszisztált reprodukciós kezelésekből származó gyermekek száma évi 2400-ról 4500-ra emelkedhetne. „További 800-zal több gyermek megszületését jelentené, ha az ivarsejt- és embrióadományozás elérhető lenne” – mondta. Szerinte az ingyenes ellátás Nyugat-Európában teljesen egyedülálló.

Egységes irányítás lesz, meg is pályáztatják

Beszélt arról is, hogy egységes irányítás alá, kis méretű kórházak hálózatába szervezik az ellátást. „A társaság formája kft., de a professzionális működtetés érdekében szerettünk volna létrehozni egy igazgatótanácsot, amely képviseli az állam érdekeit, hogy ezek a nemzeti stratégiai érdekek megvalósuljanak, ne pedig egy ügyvezető döntsön egy személyben ennek az egész hálózatnak a sorsáról” – mondta, hozzátéve, hogy egy operatív vezetőt is keresnek a hálózat élére. „Kórházigazgatók neve merült fel, illetve sok, a magánegészségügyben dolgozó menedzser személye, de ez egy pályázati folyamat, amit ki is hirdettünk a közlönyben” – mondta.

Nem elég a szakember, képzések indulnak jövőre

A HRI igazgatója beszélt arról is, hogy „csak annyi szakember áll rendelkezésre, amennyi elbír évi 14 000 lombikciklust, ez a plafon”. Ezért jövő szeptembertől speciális képzéseket indítanak, köztük embriológus és reproduktív endokrinológus képzést is meddőséggel foglalkozó orvosoknak.

Vesztergom Dóra korábban beszélt arról is, hogy tervei között szerepel a petesejt-donáció és az embriók genetikai vizsgálatának rendezése is. Az ellátás ingyenes marad, és nem tervezik leszállítani a kezelések 45 éves korhatárát. Tavaly júniusban bekebelezte az állam a lombikbébiszektort, azóta csak állami intézetben végeznek beültetést. Azt, hogy hogyan működik az államosított rendszer belülről, ezeken a történeteken keresztül mutattuk be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!