Novák Katalin sógornője került a meddőségi szektor élére

2022. március 23. – 13:19

frissítve

Novák Katalin sógornője került a meddőségi szektor élére
Fotó: Vesztergom Dóra nőgyógyász-endokrinológus, meddőségi specialista és Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a Stipendium Peregrinum balatonszárszói szakmai kiválasztó táborának résztvevőivel 2021. július 2-án.Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Még a múlt hétvégén lebegtette meg az Demokratikus Koalíció a hírt, hogy a köztársasági elnökké választott Novák Katin sógornője, a szülész-nőgyógyász Vesztergom Dóra kapta meg az állami kézbe vont lombikszektort – őt nevezték ki a január 31-i utasítás szerint létrehozott, országos hatáskörű Humánreprodukciós Igazgatóság megalapítására. Ezt az OKFŐ honlapján elérhető dokumentum is bizonyítja.

A 24.hu már Novák Katalin kinevezése előtt kereste emiatt az Országos Kórházi Főigazgatóságot, de nem kaptak választ, ahogyan Vesztergom Dóra sem reagált a megkeresésükre. A lap cikke szerint a Humánreprodukciós Igazgatóság az Országos Kórházi Főigazgatóság részeként jött léte, és idetartozik több stratégiai kérdés a meddőségi beavatkozásokkal kapcsolatban – ilyen például az ágazati szakmai koncepció kialakítása, a finanszírozás megszervezése, az ellenőrzés vagy épp az adatszolgáltatás.

Bár az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) mélyen hallgat a kinevezéséről, a szervezet honlapján megtalálható vezetői névsor bizonyítja: Novák Katalin sógornője kapta meg az újonnan létrehozott Humánreprodukciós Igazgatóság vezetői posztját. Vesztergom Dóra még Novák köztársasági elnökké választása előtt lett igazgatói rangban az államosított lombikszektor legfőbb felügyelője.

Vesztergom Dóra Novák Katalin bátyjának a felesége, és korábban dolgozott beosztott orvosként is a Kaáli és a Dévai Intézetben, de a cikk szerint vezetői posztot sehol sem töltött be.

Az Országgyűlés tavaly tavasszal szavazta meg, hogy 2022. július 1-től kizárólag az állami meddőségi klinikákon lehessen beültetést végezni. Gulyás Gergely egy nyári kormányinfón azzal indokolta a döntést, hogy hatékonyabb, ha állami kézbe veszik a reprodukciós eljárásokat, mert jelentős a finanszírozási vonzata, ráadásul azt látták, hogy vannak visszaélések.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!