Ismét felállították Nagykovácsiban a korábban sok konfliktust kiváltó keresztet

2024. január 6. – 16:44

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét felállították a sok konfliktust kiváltó keresztet Nagykovácsiban, a Nagy-Szénás hegytetőn – derül ki olvasónk fotójából. Önmagában egy hegytetőn felállított kereszt valószínűleg nem váltana ki akkora érdeklődést, de a nagykovácsi kereszt sorsa hónapok óta foglalkoztatja a közvéleményt.

Frissítés: Az RTL híradójából kiderült, hogy péntek este öt asztalos húzta fel a keresztet a Nagy-Szénás hegytetőn, őket egy vállalkozó bérelte fel a munkára. Vitéz Zoltán vállalkozó az RTL-nek azt mondta: nem jár templomba, de keresztény embernek tartja magát. Szerinte a kereszt nem csak a kereszténység, hanem a béke szimbóluma is. A kereszt felállítására nem volt engedélye, tudja, hogy polgári engedetlenséget követett el, és vállalja a jogi következményeket. A kereszt felépítése után feljelentette magát a rendőrségen, és azt ígérte, ha bárki eltávolítja a keresztet, 24 órán belül újra megépítik.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Az egész úgy kezdődött, hogy augusztus végén ismeretlenek felgyújtották a Nagy-Szénás hegytetőn álló keresztet. A keresztet néhány éve szintén ismeretlenek állították fel: engedély és megfelelő alap nélkül, ami a szakszerűtlen felállítás miatt azóta párszor ki is dőlt. A teljesebb képhez érdemes tudni, hogy Nagy-Szénás a Budai-hegység harmadik legmagasabb csúcsa, fokozottan védett, Európa diplomás terület. Füves teteje kedvelt kirándulóhely, az Országos Kéktúra is áthalad rajta.

A történtek után a KDNP helyi szervezete kérelmezte egy új, beton alappal rendelkező kereszt felállításának engedélyezését, ezt a kormányhivatal meg is adta, annak ellenére, hogy a hatályos jogszabályok szerint fokozottan védett területen nem lehetne felépíteni. A Nagykovácsi Természet- és Környezetvédő Egyesülete (NATE) bíróságon támadta meg a kormányhivatal határozatát.

A község két pártra szakadt: a helyi KDNP és követői a kereszt mellett érveltek, míg a természetvédők ellene voltak, majd az ügybe beszállt a nagypolitika.

Október végén Menczer Tamás államtitkár, a térség országgyűlési képviselője a Nagy-Szénás tetején, a kereszt időközben elkészült alapzata mellett jelentkezett be egy videóban. A videó alapján az ügyben hivatalosan megnyilvánuló (a keresztállítást jogszabályi alapon nem támogató), saját bevallása alapján hívő keresztény Füri András nemzetipark-igazgató hirtelen modern kori keresztényüldöző szerepben találta magát.

Aztán januárban kiderült: leváltották a nemzeti park igazgatói posztjáról Füri Andrást. Információink szerint a távozó igazgató nem politikai tisztogatás áldozata lett, már régebb óta tervezte távozását. Forrásaink szerint a természetvédelmi területen a jogszabályok ellenére felállított kereszt legfeljebb csak meggyorsította a döntést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!