Nem politikai tisztogatás áldozata lett a nemzeti park keresztényüldözéssel megvádolt igazgatója

2024. január 4. – 23:11

Nem politikai tisztogatás áldozata lett a nemzeti park keresztényüldözéssel megvádolt igazgatója
A Nagy-Szénás teteje még kereszt nélkül – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Füri András, a Duna–Ipoly Nemzeti Park igazgatója már régebb óta tervezte távozását a posztjáról, információink szerint a Menczer Tamás államtitkárral is vitába keveredő, sőt keresztényüldözéssel megvádolt vezető nem politikai tisztogatás áldozata lett. Forrásaink szerint a természetvédelmi területen a jogszabályok ellenére felállítani tervezett feszület körül kialakult polémia legfeljebb csak meggyorsította a szakember döntését. Az Agrárminisztérium a Telex kérdésére azt válaszolta: Füri András egészségügyi állapotára való tekintettel már több mint egy évvel ezelőtt kérte a felmentését. A természetvédelmi ágazatban jártas forrásaink szerint Füri utódja sem politikai kinevezett, hanem a szakmában elismert vezető.

Január 1-jétől új igazgatója van a Duna–Ipoly Nemzeti Parknak (DINPI), Selmeczi-Kovács Ádám személyében. A hírt látva reflexből sokan arra gondolhattak: azért került új vezető a park élére, mert az előző igazgató, Füri András kormányzati támadás célkeresztjébe került.

Az egész onnan indult, hogy a Nagykovácsi mellett lévő Nagy-Szénás tetején semmiféle épített dolog nem volt. Ez nem meglepő, hiszen fokozottan védett természeti területről van szó, ahova a hatályos magyar törvények szerint semmit sem lehet építeni. A 2010-es évek végén azonban nem tudni kik törvényt szegve egy fakeresztet állítottak a hegy tetejére. Tavaly augusztusban aztán ezt szintén ismeretlenek vandál módon kidöntötték és felgyújtották.

A vita akkor kezdődött, amikor a keresztet tavaly szeptemberben a KDNP helyi szervezete vissza akarta állítani a fokozottan védett természeti területre. A jogszabály azonban ezt továbbra is tiltja: sem keresztet, sem semmi mást nem lehet ilyen területre építeni. Nem számít, hogy éppen keresztény vagy más ideológiát képviselő építményről van, az Alaptörvény szerint ide semmit sem lehet építeni.

Füri András igazgató a törvény betűjét betartva nem járult hozzá a kereszt visszaállításához. A község azonban két részre szakadt: a Fidesz és a KDNP helyi követői vérlázítónak nevezték, hogy egyáltalán valaki ki meri ejteni a száján azt, hogy egy keresztet bárhova is nem lehet felállítani.

A leégett kereszt felfedezett maradéka a hegytetőn – Fotó: Seres Tünde / Facebook
A leégett kereszt felfedezett maradéka a hegytetőn – Fotó: Seres Tünde / Facebook

Októberben aztán Nagykovácsi országgyűlési képviselője, Menczer Tamás külügyminisztériumi államtitkár kijelentette: keresztényüldözés zajlik. Füri András válaszul közleményt adott ki, amiben rögzítette: saját bevallása szerint is hívő keresztény ember, és ezt megerősítették nekünk azok a névtelenséget kérő források is, akikkel csütörtökön beszéltünk. Füri arra is hivatkozott, hogy „a természet Isten temploma, melyben vannak szentély területek”, és ezek „védelmét – a nemzeti örökségünk részeként – az Alaptörvény is megőrizni rendeli”.

A nemzeti park működésére és a természetvédelmi ágazatra rálátó, egymástól független megszólalók azt is hangsúlyozták: lehet, hogy a keresztügy volt az utolsó csepp a pohárban Füri számára, de az igazgató már régóta tervezte, hogy átadja a posztot, tehát most nem politikai tisztogatás történt.

A helyére kinevezett Selmeczi-Kovács Ádámról pedig egyöntetűen azt mondták: emberileg és szakmailag is kiváló vezető kerül vele a szervezet élére, aki közel 15 éve dolgozik a nemzeti parknál. Volt, aki azt állította, Füri egy ideje le akart mondani, de nem volt megfelelő ember, aki vállalta volna az igazgatói tisztséget. Más azt is hozzátette: a park igazgatói széke azért sem túl népszerű pozíció, mert ott könnyen politikai konfliktusok szereplőjévé válhat az ember, akkor is, ha nem akarja, és előfordulhat, hogy túlzottan sok kompromisszumot kell kötnie.

Füri András – Fotó: Kovács Attila / MTI
Füri András – Fotó: Kovács Attila / MTI

Füri Andrással sajnos nem tudtunk kapcsolatba lépni. Ennek az is oka lehet, hogy mindenki szerény, szerepelni nem szívesen akaró embernek írta le őt, akit vélhetően megviselt az a politikai cirkusz, amibe akaratlanul is belecsöppent.

Füri közel van már a nyugdíjhoz, egyesek szerint az egészségi állapota sem tökéletes már. Volt, aki szerint néhány olyan konfliktusba már nem is ment bele, amibe bele kellett volna mennie. Továbbra is a nemzeti park kötelékében marad, hiszen szakmai felkészültsége és elhivatottsága mindenki számára evidencia. Azért is válthatta ki többek tiszteletét, mert a szamárlétrát végigjárva került a park élére hosszú idővel ezelőtt.

Volt, aki megemlítette, hogy az utóbbi években több hazai nemzeti parknál politikai hátszéllel nevetek ki vezetőket, de forrásaink szerint a Duna–Ipolynál most nem ez történt. Selmeczi-Kovács Ádám szintén a ranglétrát végigjárva, természetvédelmi őrből lett vezető.

Forrásaink szerint Selmeczi-Kovács szakmai kvalitásait tekintve tökéletesen alkalmas a pozícióra. Volt, aki úgy fogalmazott: „nagyon meglepett, hogy ennyire kiváló szakembert neveztek ki, nem örültem ennyire természetvédelmi hírnek az elmúlt öt-tíz évben.” Más azt is megemlítette: Selmeczi-Kovácsot korábban is próbálták kapacitálni, hogy vegye át az igazgatói posztot, de mostanáig nem vállalta.

Megkerestük a nemzeti park felügyeletét ellátó Agrárminisztériumot is. Arról érdeklődtünk, milyen okokkal magyarázható, hogy már nem Füri András a Duna–Ipoly Nemzeti Park igazgatója. A tárca ezt válaszolta:

„Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság korábbi igazgatója egészségügyi állapotára való tekintettel már több mint egy évvel ezelőtt kérte az igazgatói beosztásból történő felmentését. Füri András több évtizedes szakmai tapasztalatával továbbra is segíti a DINPI munkáját, a nemzeti park igazgatóságának munkatársa maradt. Az új igazgató személyét illetően szakmai döntés született.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!