Már nem igazgató a nemzeti parkban az, aki korábban Menczer Tamással szemben nem akart új nagykovácsi keresztet

2024. január 3. – 22:41

Már nem igazgató a nemzeti parkban az, aki korábban Menczer Tamással szemben nem akart új nagykovácsi keresztet
Az azóta megsemmisült kereszt – Fotó: Szvitacs Tamás / Nagykovácsi Természetvédelmi Egyesület

Másolás

Vágólapra másolva

Január 1-jétől új igazgatója van a Duna–Ipoly Nemzeti Parknak, Selmeczi-Kovács Ádám személyében, írja a DINPI a Facebookon.

Arról már nem írtak, hogy miért kellett új igazgató a park élére, és hogy mi történt az előzővel.

Az eddigi igazgató, Füri András ősszel Menczer Tamás államtitkárral, a térség országgyűlési képviselőjével szólalkozott össze azon, kell-e ismét kereszt a Nagykovácsi melletti Nagy-Szénás tetejére. Az előzőt ugyanis vandál módon felgyújtották és kidöntötték. Menczer a keresztény kormány tagjaként akarta az új keresztet, Füri természetvédőként viszont nem: a saját bevallása alapján is hívő keresztény Füri András nemzetipark-igazgató hirtelen modern kori keresztényüldöző szerepben találta magát.

A két fél között elindult egy kommunikációs adok-kapok, Menczer szerint Füri András azzal az indokkal utasította el az új keresztet, hogy azzal „elpusztítják a leánykökörcsint”, „kipusztul” az „árvalevelű len”, sőt, „elpusztítják a borzas vértőt” is. Az államtitkár szerint Füri a döntéseivel és megnyilatkozásaival „kizárólag alkalmatlanságát bizonyította”. Füri ezekre az állításokra nem reagált.

Menczer Füri mellett Vojczek Juditot, a Nagykovácsi Természetvédők elnökét is bírálta, aki a nemzeti park szakvéleménye alapján megtámadta a bíróságon a kormányhivatal keresztállításra vonatkozó engedélyét. Menczer ősszel erről a Telexnek azt írta, a vita szerinte valójában nem természetvédelmi kérdés, hanem politikai, azaz a keresztet politikai alapon támadják. Ezt állítása szerint az is igazolja, hogy a helyiek beszámolója Vojczek Judit közel áll Dobrev Klárához, és bírja Gyurcsány Ferenc feleségének támogatását, ő „Gyurcsányné embere”. Vojczek erre úgy reagált, ez „rágalmazás”, és a leghatározottabban visszautasítja, hogy ő „bárkinek az embere lenne”. Szerinte az egyesületük a hatályos jogszabályok alapján támadta meg az engedélyt, nem pedig politikai okok miatt.

Füri igazgatói pályájának idén január 1-jével lett vége.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!