A met.hu oldalán mától nem az Országos Meteorológiai Szolgálat, hanem a HungaroMet adatait fogja találni

2024. január 1. – 08:05

Másolás

Vágólapra másolva

December 31-én megszűnt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), a feladatait 2024. január 1-től a 100 százalékban állami tulajdonban lévő HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság vette át, ahogy a honlapjukon, a met.hu-n is látszik. Az OMSZ korábbi Instagram- és Facebook-oldala is a HungaroMeté mostantól.

A HungaroMet feladatköre bővebb, mint az OMSZ-é. A hagyományos meteorológiai tevékenység, a meteorológiai adatok begyűjtése, kutató és fejlesztő tevékenység folytatása mellett feladata

  • a polgári és állami célú repülések végrehajtásához szükséges speciális meteorológiai adatok és meteorológiai információk előállítása;
  • az állami rendezvények és programok meteorológiai támogatása;
  • az állami vízgazdálkodási közfeladatok ellátásához meteorológiai adatok és meteorológiai előrejelzések biztosítása.

A döntést még 2023. december 1-én jelentették be, és nem volt teljesen váratlan: Palkovics László korábbi technológiai és ipari miniszter miniszter 2022 augusztusában már beszélt arról, hogy az OMSZ az elmúlt húsz évben információs szolgáltatóvá kezdett válni, háttérbe szorult a kutatás. Ráadásul néhány nappal korábban már kirúgta az OMSZ elnökét és szakmai elnökhelyettesét, miután az OMSZ azt jósolta, hogy vihar lesz augusztus 20-án, ami miatt elmaradt az ünnepi tűzijáték – vihar pedig mégsem lett.

A tűzijátékot egy héttel később ismételték meg, a várakozókkal pedig videót is készítettünk, akikkel az OMSZ ügyéről és a kirúgásról is beszélgettünk:

A cikkünk előző verziójában tévesen azt írtuk, hogy az omsz.hu honlap is az OMSZ-é volt, de a honlapnak korábban sem volt és most sincs közük hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!