Bulgária és Románia márciusban csatlakozik a schengeni övezethez

2023. december 31. – 14:56

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatalosan is bejelentették, hogy március 31-én megszűnik a légi és tengeri határellenőrzés Románia, Bulgária és a schengeni térséghez tartozó tagállamok között. A szárazföldi ellenőrzések megszüntetéséről azonban egy későbbi időpontban döntenek – írja az MTI.

„Önöknek köszönhetően a schengeni térség még erősebbé válik, hogy minden uniós polgár javát szolgálja” – Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is gratulált a két tagállamnak „a nagyszerű eredményért, amely kemény munkájuknak, elkötelezettségüknek és kitartásuknak köszönhető”.

Bulgária és Románia évek óta próbál csatlakozni a schengeni térséghez, ám felvételük egy ideje megrekedt Ausztria ellenállása miatt. Az Európai Bizottság tavaly novemberben megállapította, hogy mindkét tagállam teljesítette a csatlakozáshoz szükséges feltételeket, az uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa azonban nem hagyta jóvá a két ország csatlakozását az osztrák vétó miatt. A 27 tagállam közül Ausztria és Hollandia szavazott a két ország csatlakozása ellen. Hollandia csak Bulgária felvételét ellenezte, de a két ország felvételéről csomagban voksolt a Tanács.

Ausztria attól tartott, hogy Bulgárián és Románián keresztül még több illegális bevándorló érkezik majd az országba. Az új tagok felvételéhez az összes tagország beleegyezése szükséges. Ausztria december közepén jelezte, hogy a légi közlekedés ellenőrzését illetően elállnak a vétótól, amennyiben a Románia és Bulgária megerősíti az EU külső határainak védelmét.

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter javaslata alapján a román és bolgár légi utasoknak az EU-n belül nem kéne bemutatniuk az útlevelüket. Ehhez azonban azt várná Bulgáriától, hogy nagyobb Frontex (az EU-s határvédelem)-jelenlétet engedélyezzen a határainál, és mindkét országnak meg kéne erősítenie a határvédelmét.

Orbán Viktor Tusványoson azt ígérte júliusban, hogy Magyarország jövő júliusban kezdődő uniós elnökségének kiemelt témája lesz Románia schengeni csatlakozása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!