Ausztria nem ellenzi, hogy a schengeni légi határokat Romániára és Bulgáriára is kiterjesszék

2023. december 11. – 12:02

Másolás

Vágólapra másolva

A légi közlekedéssel kapcsolatban megengedőbb lenne az osztrák kormány, nem elleneznék, hogy kiterjesszék a schengeni övezet repülős határait Romániára és Bulgáriára – írja osztrák médiaértesülésekre hivatkozva a Politico.

Fontos, hogy ez csak az ezekből az országokból érkező és ezekbe az országokba tartó légi közlekedésre vonatkozna, nem tolnák ki a szárazföldi schengeni határokat. Azt az osztrák kormány az illegális migrációra hivatkozva továbbra is ellenzi.

Gerhard Karner belügyminiszter javaslata alapján a román és bolgár légi utasoknak az EU-n belül nem kéne bemutatniuk az útlevelüket. Ehhez azonban azt várná Bulgáriától, hogy nagyobb Frontex (az EU-s határvédelem)-jelenlétet engedélyezzen a határainál, és mindkét országnak meg kéne erősítenie a határvédelmét.

Marcel Ciolacu román miniszterelnök azzal reagált a hírre a Facebookon, hogy megtört a jég, a román utasoknak végre nem kell majd órákig sorban állniuk, amikor az EU-n belül utaznának. Ciolacu szeptemberben azzal fenyegette meg az osztrákokat, hogy bepereli őket a vétó miatt, mert azzal komoly anyagi kárt okoznak az országának.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!