Pénteken éjjel a budapesti rakpart szintje alá csökkenhet a Duna vízállása a fővárosban

2023. december 29. – 13:01

Pénteken éjjel a budapesti rakpart szintje alá csökkenhet a Duna vízállása a fővárosban
Hattyúk a kismarosi Duna-parton – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Hattyúk a kismarosi Duna-parton – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Lassan, de folyamatosan apad a Duna vízállása Budapesten és a főváros
feletti szakaszokon. Az árhullám pénteken Paksnál tetőzött, Baján és Mohácson az év utolsó napjain éri el a folyó a legmagasabb vízállást – írta pénteki közleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A pénteki előrejelzés alapján az elkövetkező két napban számottevő csapadék nem várható, a napi középhőmérsékletek továbbra is döntően 0 Celsius-fok felett alakulnak. A jövő hét elején az érkező frontok következtében azonban újra csapadékosabb idő valószínű. Jelentős mennyiségű csapadék a vízgyűjtők többségén nem valószínű, csak a Dráva és a Felső-Tisza vízgyűjtőn van kilátás nagymértékű mennyiségre.

Nagybajcsnál nagyon lassú az apadás, a vízszint várhatóan ma napközben az I. fokú készültség szintje alá csökken. Komárom és Esztergom térségében a péntek reggeli adatok szerint zavartalan az apadás, Komáromnál szombat reggel, Esztergomban pedig kedvező esetben szombat este csökkenhet a vízszint az I. fokú készültség szintje alá. Győrben folyamatos, változó intenzitású apadás mellett ma reggelre az I. fokú készültség szintje alá csökkent a vízszint.

Budapesten hosszan elnyúlva tetőzött a Duna, a legmagasabb mért vízállás 693 cm (I. fok 620 cm, Alsó rakpart 645 cm, II. fok 700 cm) volt 27-én 20 órakor. Pénteken délben 664 cm volt a vízállás. A rakpart szintje alá várhatóan ma a késő esti órákban süllyedhet a vízszint.

A tetőzés jelenleg Paks térségében jár, itt a vízállás pénteken délben 689 cm volt. Baján a tetőzés 810 cm körül várható 30-án reggel. Az árhullám tetőzése Mohácsnál szombaton este várható 800 cm-t megközelítő vízállással. Az országot az árhullám tetőzése szilveszterkor hagyja majd el. Az elkövetkező napokban a Duna hazai szakaszán említésre méltó vízszint emelkedés nem várható.

A Tiszán érkező újabb árhullám jelenleg Dombrád térségében tetőzik. I. fok körüli vízállás várható a Tokaj és Szolnok közötti szakaszon is. A Tisza Tisza-tó alatti szakaszának magas mederteltsége és a Maroson érkező kisebb árhullám hatására a Tisza Szegednél megközelítheti, illetve elérheti az alsó rakpart szintjét (560 cm). A következő napok gyakorlatilag csapadékmentes időjárásának köszönhetően a Tisza és
mellékfolyóinak árhullámai levonulása folytatódik, említésre méltó vízszintemelkedés csak a jövő hét közepén várható, helyenként számottevő mennyiségű csapadék következtében van kilátás.

Ebben a cikkünkben megnézheti, hogyan mutatott a Duna, amikor tetőzött, itt pedig arról olvashatnak, hogy a klímaváltozás hatására gyakoribbá válhatnak a téli árvizek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!